VIDEO: The Ocean Race komt met epische oversteek van Zuidelijke Oceaan

Volvo65 Janssen de Jong

De komende editie van The Ocean Race zal de langste etappe in de vijftig jarige geschiedenis van de Race bevatten. Met 12.750 zeemijl van Kaapstad, Zuid Afrika naar Itajaí, Brazilië, waarschijnlijk goed voor zo'n dertig dagen op zee, kan er gerust gesproken worden over een marathon etappe. Een uitdaging waar de nieuwe generatie jonge Nederlandse zeilers nu al naar uitkijkt.

De etappe van Zuid Afrika naar Brazilië wordt de langste etappe in de geschiedenis van The Ocean Race, voorheen Volvo Ocean Race. De deelnemende teams zullen achtereenvolgens de drie grote Capes: Kaap de Goed Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn passeren zonder tussenstop.

Johan Salén, algemeen directeur van The Ocean Race:

"Wij geloven dat de etappe van 12.750 zeemijl van Kaapstad naar Itajaí een uniek ingredient toevoegen aan de komende editie van de race. Ingegeven door de aanhoudende onvoorspelbare effecten van Covid19 is het onmogelijk gebleken om een planning te maken die een succesvolle stop in China en/of Nieuw-Zeeland kon garanderen. Vandaar dat we deze keuze hebben gemaakt." 

Enthousiasme bij jonge Nederlandse zeilers

De bekendmaking van de route leidde bij de jonge Nederlandse zeilers, die zich momenteel onder de vleugels van Sailing Holland en DutchSail voorbereiden op de race, tot enthousiasme.

Jelmer van Beek - co-schipper van de VO65 Janssen de Jong:

"Het is onwijs jammer dat we de traditionele stop missen in Auckland maar tegelijkertijd maakt deze uitdaging het meer dan goed. Ik heb gelijk filmbeelden terug gekeken van 2008-2009 toen ze ook meer dan 12000 mijl op zee zaten. Nu is het nog langer! "

Van Beek vervolgt:

"Ik ben heel benieuwd hoe het is om zo lang op zee te zitten en zo lang in de zuidelijke Oceaan. Dit zal een etappe zijn die zeilers en de volgers en fans thuis zich nog lang zullen herinneren en maakt de komende Ocean Race een speciale!"

Vos en Van Beek tijdens The Ocean Race Europe

Foto: Vos en Van Beek tijdens The Ocean Race Europe

Van Beek onderdeel van jonge groep Nederlandse zeilers. 
Jelmer van Beek is één van jonge Nederlandse zeilers, onder de dertig jaar, die zich als onderdeel van de Nederlandse campagne op de VO65 boot Janssen de Jong, de voormalige Team Brunel, voorbereidt op de komende editie van The Ocean Race. Initiatiefnemers achter de Nederlandse campagne zijn Sailing Holland en DutchSail. 

Als onderdeel van deze voorbereiding vertrekt het schip aanstaand weekend vanuit Lanzarote naar het Caribisch gebied met naast zes sponsors aan boord een viertal young professionals: Jelmer van Beek, Rutger Vos, Laura van Veen en Jorden van Rooijen.

The Ocean Race 2022-23 naast marathon etappe opnieuw naar Den Haag

Deze nieuwe marathon etappe is slechts een van de hoogtepunten van de bijgewerkte route, die afgelopen week  bekend is gemaakt door de organisatie. Het parcours voor de viertiende editie is geactualiseerd op de logistieke realiteit van een race rond de wereld in een Covid19 omgeving. The Ocean Race zal eind december 2022 / begin januari 2023 starten vanuit Alicante, Spanje. En de vloot, bestaande uit VO65's en IMOCA's zal achtereenvolgens Kaapverdië, Kaapstad (Zuid-Afrika), Itajaí (Brazilie), Newport Rhode Island (USA), Aarhus (Denemarken), Den Haag (Nederland) aandoen alvorens te finishen in Genua (Italië). De exacte data van de verschillende stops volgen later.

The Ocean Race 2022-23 route

Nederlandse campagne niet rond maar we varen

Gideon Messink:

"Het is mooi dat de route nu staat en dat we een vertrek datum hebben. Waar we naar toe kunnen werken met elkaar. Ondanks dat eind 2022 nog ver weg lijkt, is het dichterbij dan je denkt en de tijd vliegt snel. We zijn op dit moment al op verschillende vlakken actief, terwijl de campagne officieel nog niet van start is."

"Zo zoeken we momenteel nog naar partners. Het liefst meerdere die allemaal een stukje bijdragen, we hebben daarvoor verschillende pakketten van groot tot klein. Tegelijkertijd proberen we de jonge Nederlandse zeilers de kans te geven om zoveel mogelijk uren te maken op de boot en ervaring op te doen. En onder de leiding van DutchSail proberen we ook zoveel mogelijk van de kennis en wetenschap die er in Nederland is samen te brengen. Het zijn uitdagende tijden maar het voelt wel alsof we een momentum te pakken hebben met elkaar."

VIDEO: Team Brunel in de Zuidelijke Oceaan in de vorige editie

Foto boven: Volvo65 Janssen de Jong (ex Brunel) door Sander van der Borch 

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: