Legendarisch zeiljacht zoekt nieuwe eigenaar

Tomidi

De Tomidi staat te koop. Deze bijzondere boot voer ooit onder de naam Rucanor TriStar en werd geschipperd onder Staf Versluys. Het is een schip met negen levens, op weg naar zijn tiende. Een echte Standfast, speciaal ontworpen en gebouwd voor de deelname aan de Whitbread Round the World Race 1985/ 1986 (nu de Ocean Race) als een One Off, wat betekent dat er ooit maar één enkel dergelijk uniek vaartuig gemaakt is.

Tomidi werd gebouwd in Breskens (Zeeuws-Vlaanderen) in de winter 1984/85 door scheepsbouwer Frans Maas van Standfast Yachts BV. 

Staf Versluys en Lady Di
Staf Versluys behaalde samen met 9 andere opvarenden de eerste plaats in de D klasse en ontving uit handen van Prinses Diana de “Joshua"-prijs voor "Most Outstanding Seamanship". 

Aanvaring met walvis
In 1989/ 1990 nam het schip opnieuw deel aan de Whitbread Round the World Race onder de naam Rucanor Sport, ditmaal onder het bevel van Bruno Dubois, Brusselaar en zeilmaker. De resultaten bleven echter uit door tegenslag: enkele dagen na het vertrek vanuit Auckland (NZ) had het schip een aanvaring met een walvis. De wedstrijd werd wel volledig uitgevaren, ná droogzetting en reparaties in Wellington (NZ).

Tomidi
Eind 1990 werd het schip overgenomen door Tomidi waarvan Dirk Gunst de schipper is. Op dat ogenblik had Tomidi een kleine 100.000 zeemijl (185.000 km) op de teller. Tomidi is de enige Belgische volbloed oceaanracer die twee maal deelnam aan de befaamde Whitbread Round the World Race (Volvo Ocean Race).

“Sponsoring” is er nooit meer gekomen. Dus om hogergenoemde doelen te bereiken en om het schip te kunnen afbetalen waren véél centen nodig. Deze werden verkregen door ééndagstochten van en naar Oostende te organiseren, destijds dikwijls met bedrijven en groepen, evenals weekendtochten en verlengde (meerdaagse) weekendtochten naar havens in Engeland, Frankrijk of Nederland.

Tijdens de langere tochten (meestal in wedstrijdvorm met jonge trainees) werden de Oostzee (Denemarken, Polen, Finland, Duitsland, Letland, Estland, Zweden), de Noordzee (Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Denemarken) en de ganse Noordelijke Atlantische Oceaan “doorkruist” van IJsland tot de Caraïben en van Newfoundland tot de Kaapverdische Eilanden…

Sail Training met Tomidi
Toen uiteindelijk bleek dat grote zeilraces zonder structurele sponsoring onbetaalbaar bleken, legde Tomidi zich vooral toe op Sail Training met diverse zeer succesvolle deelnames aan de jaarlijkse Tall Ships Races (2004 t.e.m. 2008 & 2010 t.e.m. 2016). Het schip werd jaar na jaar aangepast aan de nieuwste wedstrijd- en veiligheidsnormen, en het interieur en de motor werden in 2008 volledig vernieuwd, naar de plannen van de originele Rucanor TriStar. In september 2009 volgde de definitieve erkenning van Tomidi als Vlaams Varend Erfgoed.

Grote dame zoekt nieuwe liefde
Het is met gemengde gevoelens dat de eigenaar, Tomidi van de hand moet doen. Maar het zou een verdiend eerbetoon zijn aan deze “Grote Dame” om een nieuwe, liefdevolle nieuwe eigenaar te vinden. De eigenaar heeft aan Bootveiling gevraagd de boot internationaal onder de aandacht te brengen en de boot middels een openbare online veiling te verkopen. Geïnteresseerden kunnen de boot inspecteren op de kijkdag:

Zaterdag 27 November van 10 tot 12 uur is er een kijkdag in Oostende, België. Aanmelden is noodzakelijk op de website van bootveiling.com 

Alle informatie is te vinden op: 

https://www.bootveiling.com/boot-kopen/197416/zeiljacht/standfast-one-off-1756/ 

Bron: Bootveiling.com

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: