Melodie Schaffer in de Transat Jacques Vabre: “Ik zie zeilen niet echt als een mannen- of vrouwending.”

Melodie Schaffer in de Transat Jacques Vabre

Slechts drie vrouwen hebben ooit de Transat Jacques Vabre gewonnen en voor een race die zo verankerd is in de Franse zeilsportwereld, komt slechts één van die vrouwen uit Frankrijk, de andere twee zijn Brits.

Karine Fauconnier won in 2007 de multihull 50-klasse aan de zijde van Franck-Yves Escoffier. De enige andere keer dat vrouwen de race wonnen, was 22 jaar geleden. De Britten Emma Richards en Miranda Merron legden in 1999 de route naar Colombia af aan boord van hun 50-voets monohull Pindar.

Deze prestaties willen de vrouwelijke deelnemers van dit jaar evenaren. "Het zou fantastisch zijn om te winnen", zegt de Zwitserse Justine Mettraux, die samen met de Britse zeiler Simon Fisher aan boord van de IMOCA Alaka'i van het 11th Hour Racing Team zeilt.  "Er is nog veel werk aan de winkel om vrouwen aan te moedigen in de sport. Maar als we zouden winnen, zou dat aantonen dat je als gemengd team kunt presteren en als dat andere vrouwen meer vertrouwen geeft, is dat geweldig."

11 van de 14 vrouwen die dit jaar de Transat Jacques Vabre zeilen, zijn Frans. Daaronder bevinden zich gevestigde namen als Marie Tabarly en Alexia Barrier in de IMOCA-klasse, terwijl Marie Riou in de klasse 40 zeilt met Amélie Grassi, een van de slechts drie volledig vrouwelijke bemanningen in de race.  

Julia en Jeanne Courtois
Twee vrouwen die de Transat Jacques Vabre voor het eerst meemaken zijn Julia en Jeanne Courtois. De 29-jarige tweeling uit Brest in Frankrijk is de winnares van een wedstrijd die tot doel had nieuwe bemanningen aan de race te laten deelnemen. Georganiseerd door Transat Jacques Vabre en sponsor Saint-James won het duo € 40.000 plus begeleiding en coaching.

Het duo heeft een indrukwekkende sportieve achtergrond, met vijf Ironman-triatlons, drie ultratrailwedstrijden en ook veel offshore-zeilen. Maar het is de Transat Jacques Vabre die hen zo lang in de ban heeft gehouden: "Zeker het double-handed element van de race past bij ons. Maar daarnaast is het zo gaaf om te kunnen zeggen dat we aan de start staan van dit mythische evenement, waar we al sinds onze tiende van dromen."

Julia en Jeanne Courtois

Melodie Schaffer
Aan de andere kant van de leeftijdsschaal, maar ook voor het eerst aan de race deelnemend, is de Canadese Melodie Schaffer (foto boven artikel). De 53-jarige begon drie jaar geleden met offshore zeilen toen haar kinderen het huis uit waren.

Ze zeilt in een Class 40 met mede-racekandidaat Ryan Barkey en vindt dat het gemengde dubbelhandige concept goed werkt: "Ik zie zeilen niet echt als een mannen- of vrouwending. Ik doe het gewoon omdat ik het leuk vind. Ik ben geen groot sterk persoon, maar ik kan alles doen op deze boot omdat ik strategieën vind om het te doen. In sommige opzichten is dat een voordeel, want als ik moeite heb met winchen, betekent dat meestal dat er iets mis is gegaan. Terwijl een grote sterke kerel zich er doorheen kan slaan en schade kan veroorzaken.”

Sam Davies
De Britse Sam Davies begint aan haar zevende Transat Jacques Vabre-race, samen met de Franse Nicolas Lunven op haar IMOCA Initiatives Coeur. Volgens haar is de race-indeling een perfecte springplank voor aankomende vrouwelijke schippers. "Het is een geweldige race omdat het een dubbelhandige race is en dus is er een kans voor vrouwen die niet zo veel ervaring hebben om een Transat onder hun riem te krijgen. Er zijn genoeg ervaren schippers die dat graag willen doen."  

Sam Davies vindt ook dat co-schippers complementaire vaardigheden en persoonlijkheden moeten hebben: "Bij het kiezen van mijn co-schipper dit jaar was ik op zoek naar iemand van wie ik kon leren en met wie ik vooruitgang kon boeken en die mijn boot nog sneller kon laten gaan", zegt ze over Nico Lunven.

"Na de grote crash die ik had in de Vendée Globe, waar ik echt van schrok, wilde ik iemand die ik kon vertrouwen dat hij de boot zowel hard als veilig zou besturen."

De race begint in Le Havre aan de Noord-Franse kust op 7 november en gaat naar Martinique.

Vrouwelijke deelnemers aan de 15e Transat Jacques Vabre:

IMOCA
JUSTINE METTRAUX (SUI) 11th HOUR RACING TEAM
ALEXIA BARRIER (FRA) GROUPE SETIN - FORMYPLANET
SAM DAVIES (GBR) - INITITIATIVES COEUR
MARIE TABARLY (FRA)- KOSTUM/LANTANA PAYSAGE
ISABELLE JOSCHKE (GER/FRA) MACSF

CLASS 40
AMÉLIE GRASSI (FRA) & MARIE RIOU (FRA) - LA BOULANGÈRE BIO
MORGANE URSAULT-POUPON (FRA) & JULIA VIRAT (FRA) - UP SAILING UNIS POUR LA PLANÈTE
JULIA & JEANNE COURTOIS (FRA) - SAINT JAMES/BISCUITERIE DE L'ABBAYE
ANNE BEAUGÉ (FRA) - MILAI
CLARA FORTIN (FRA) - RANDSTAD-AUSY
MÉLODIE SCHAFFER (CAN) - STORMTECH

Bron: TransatJacquesVabre.org

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: