Transat Jacques Vabre 2021: Het Ocean Fifty podium is compleet

Line Honours TJV Primonial

Primonial heeft de eerste plaats en de Ocean Fifty multihull titel veroverd in de 2021 Transat Jacques Vabre race. Het Franse koppel Sébastien Rogues en Matthieu Souben kwam in Martinique als tweede over de finish, voor Koesio. De Brit Sam Goodchild werd derde aan boord van Leyton.

Primonial deed er 15 dagen 13 uur 27 minuten en 14 seconden over om de 5.800 theoretische mijlen van Le Havre naar Martinique in West-Indië af te leggen, met een gemiddelde snelheid van 15,4 knopen. In werkelijkheid legden ze 6.536,56 echte mijlen af met een snelheid van 17,50 knopen.

Sébastien Rogues en Matthieu Souben kwamen in het donker over de finishlijn, onder een volle maan en drijfnat van de lichte regen om de Ocean Fifty-titel op te eisen - de eerste van 150 boten die nog steeds racen om de lijn in de buurt van de legendarische Diamond-rots van Martinique te passeren.

Tijdens de feestelijkheden aan boord vertelde Matthieu Souben ons: "We zijn nu erg emotioneel. We hadden niet verwacht dat het gemakkelijk zou zijn, we zegden voor de start dat er geen favorieten waren. Het is echt een geweldige race, maar het is moeilijk geweest omdat het lang was, langer dan verwacht. Het heeft veel inzet gevraagd, het schaakspel op het water begon al vroeg. We hebben alles gegeven en zijn nu helemaal uitgeput."

2 uur 27 minuten en 58 seconden later kwam Koesio als tweede over de streep. Co-skippers Erwan Le Roux en Xavier Macaire hadden 15 dagen 15 uur 55 minuten en 12 seconden nodig om de race-afstand af te leggen.  

Le Roux zei: "Om een goede regatta te hebben, heb je goede concurrenten nodig en ik denk dat het met de hele klasse heel close is geweest. Er waren geen grote gaten en het racen was intens. Deze tweede plaats past ons perfect."

De enige niet-Franse zeiler in de Ocean Fifty-klasse behaalde de derde plaats, 3 uur 48 minuten en 29 seconden achter de winnaar. De Brit Sam Goodchild en co-skipper Aymeric Chappellier hadden op hun boot Leyton 15 dagen, 17 uur, 15 minuten en 43 seconden nodig om het parcours af te leggen.

Direct na het passeren van de finish vertelde Goodchild: "Het was onze eerste trans-Atlantische race op dit type boot. Dit zijn buitengewone boten die heel snel kunnen gaan, dus je moet voorzichtig zijn. We hebben veel geleerd over de boot en onszelf."

Bron: Transat Jacques Vabre

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: