Transat Jacques Vabre: Schade aan boten en rukwinden treffen vloot

11th Hour Racing Team

De winnaar van de vorige editie van de race in de class 40 heeft kielschade opgelopen, terwijl het slechte weer voor de kust van Martinique de finish voor de leidende IMOCA's kan vertragen.

Class 40
Gisteravond laat raakte Ian Lipinski's Crédit Mutuel een voorwerp. Daardoor werd de kiel beschadigd. De winnaar van de race van 2019 en co-schipper Julien Pulvé bleven ongedeerd en gaan door naar Martinique, weliswaar met verminderde snelheid. Dit is een bijzonder harde klap zijn voor het duo, aangezien ze op de tweede plaats lagen toen het ongeluk gebeurde. 

Intussen heeft de kopgroep nog iets meer dan 1000 mijl te gaan tot aan de finish in Martinique.  Redman staat nog steeds aan de leiding, maar met slechts 30 mijl verschil tegenover VOLVO 165 van Jonas Gerckens en Benoit Hantzperg. Ondanks de passaatwinden vinden de schippers de omstandigheden grilliger dan de weersvoorspellingen doen vermoeden.  

IMOCA race naar een climax
Voor de leiders Thomas Ruyant en Morgan Lagravière op LinkedOut is de eindstreep in zicht. Ze hadden last van rukwinden voor de kust en verwacht werd dat ze daardoor wat vertraging zouden oplopen. Ze finishen as we speak.  

De strijd om de tweede en derde plaats gaat onverminderd door tussen Apivia en Charal. Charlie Dalin en Paul Meilhat hebben slechts 40 mijl voorsprong op Charal. Met nog 300 mijl te gaan, waren co-skippers Jérémie Beyou en Christopher Pratt de laatste 24 uur veel sneller dan Apivia, dus de finish zal nagelbijten worden.

Verder naar achteren doet 11th Hour Racing Malama(USA) het goed om de 10de plaats te behouden, gezien de schade die ze bijna een week geleden opliepen. De boot liep schade op aan de niet-structurele bekleding van de kielvin. Deze beschadiging veroorzaakt trillingen bij het varen op hoge snelheid en om dit onder controle te houden, varen ze nu op 70% van hun volle snelheid.

Ranglijsten 25 november om 12:00 uur

OCEAN FIFTY
Alle boten zijn aangekomen in Fort-de-France.

1. Primonial
2. Koesio
3. Leyton

IMOCA

1. LinkedOut
2. Apivia - Afstand tot bestemming 210,95 mille
3. Charal - Afstand tot bestemming 257,89 mille

ULTIME

4. Actual Ultim 3 - Afstand tot bestemming 137,8 mille
5. Sodebo Ultim 3 - Afstand tot bestemming 349,9 mille

CLASSE 40

1. Redman - Afstand tot bestemming 1019,67 mille
2. Volvo - Afstand tot bestemming 1064,14 mille
3. Seafrigo - Sogestran - Afstand tot bestemming 1080,65 mille

bron:
TransatJacquesVabre.org

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: