JONAS GERCKENS in top 5 TRANSAT JACQUES VABRE 2021

Jonas Gerckens en Benoit Hantzperg

Na 22 dagen, 0 uur, 31 minuten en 4 seconden van ademloze races en intense spanning, eindigden de Belgische schipper Jonas Gerckens en zijn co-schipper Benoit Hantzperg op de 4e plaats aan boord van de VOLVO 164 in de categorie class40. Een echte overwinning voor het duo dat zich voor hun eerste deelname aan de Transat Jacques Vabre een top 10 klassering ten doel had gesteld.

Getekend door vermoeidheid en zeenevel, enigszins afgeslankt maar oprecht gelukkig, kwam Jonas Gerckens met een grote glimlach op zijn gezicht over de finishlijn in Fort-de-France.

"Deze plek is een driedubbele overwinning! Allereerst was het simpele feit van deelname aan de race al uitstekend nieuws. (Op 5 oktober, tijdens een zware trainingssessie aan boord van de VOLVO 164, brak Jonas een rib na een hevige val in de boot. Tot op het laatste moment was Jonas' deelname aan de Transat onzeker in afwachting van medische goedkeuring. Op 3 november gaf de race-arts zijn goedkeuring, met de vermelding dat Jonas hoogstwaarschijnlijk pijn zou hebben. De start werd gegeven op 7 november in Le Havre). "Mijn rib deed pijn, ik viel er zelfs nog een keer op tijdens de race, maar ik voelde dat ik deze pijn kon overwinnen."

Het ongeval op 5 oktober zette ook een ernstige rem op de voorbereiding van het team. De VOLVO 164 had de werf eind mei verlaten, waardoor Jonas en Benoit maar weinig tijd hadden om de boot te leren kennen. De plotselinge stop in de training was dan ook moeilijk te aanvaarden voor Jonas, die tot aan de start van de Transat Jacques Vabre geïmmobiliseerd was.

Aan zijn kant bleef zijn co-schipper Benoit Hantzperg met de VOLVO 164 varen. Jonas kon ook rekenen op het werk van de preparateur van de boot, Julien Lubrano, om ervoor te zorgen dat de VOLVO 164 perfect klaar was voor de start van de race.

Jonas voegde daaraan toe: "De 4e plaats is ook een overwinning, want we mikten op de TOP 10. Er wordt gezegd dat het 18 maanden duurt om een boot te leren kennen. De Volvo kwam vijf maanden geleden van de werf, dus hij was al aardig dichtbij. De top vijf finish is gewoon geweldig voor ons.

"Dus het resultaat is gewoon geweldig in onze ogen. Wij zijn erin gaan geloven na de Golf van Biskaje, toen onze strategische keuzes meermaals hun vruchten afwierpen (op de Canarische Eilanden en in Kaapverdië). We begonnen te dromen, ook al wisten we dat voor de finish niets beslist was, vooral omdat de weersomstandigheden niet erg gunstig waren voor ons type boot, die beter presteert bij windstoten van minder dan 10 knopen of meer dan 18 knopen."

Een driedubbele overwinning, want Jonas Gerckens, die van uitdagingen houdt, wilde in de Transat Jacques Vabre ook het Belgische record in de categorie classe 40 verbeteren. Dit record stond op naam van Denis Van Weynbergh die in 2013 als 16e eindigde. De Belgische schipper neemt momenteel deel aan de Transat Jacques Vabre in de categorie Imoca.

Wat het koppel Jonas en Benoit betreft, zij hebben zich bewezen tijdens deze lange Atlantische oversteek. Benoit Hantzperg: "Drie weken doorbrengen in zo'n spartaanse omgeving is geen kleinigheid, je moet aandacht hebben voor elkaar en voor elkaars behoeften, ik denk dat we met mijn Jojo goed op één lijn zitten en op dezelfde golflengte zitten! Dingen gebeuren altijd vanzelf zonder dat je erover praat."

"Het was erg aangenaam. Er zijn onvermijdelijk kleine dingetjes en kleine woordjes hier en daar (hij at alles op) maar dat is niets vergeleken met alle prachtige momenten die we zojuist hebben beleefd, zowel als sportman als als mens."

"Jonas, ik ga morgen met je terug, maar met veel meer eten, van Lionel Rigolet! "(Lionel Rigolet, chef-kok van het tweesterrenrestaurant "Comme Chez soi" is de peetvader van de Volvo 164 en had twee gerechten bereid die Jonas en Benoit bij de start van de race hebben geproefd. De peetmoeder van de Volvo 164 is Typh Barrow).

Het Class40 podium

1/ REDMAN (Antoine Carpentier en Pablo Santurde Del Arco)
2/ Banque du Léman (Valentin Gautier en Simon Koster)
3/ Seafrigo (Cédric Château en Jérémie Mion)

Jonas sluit zo een zeer goed jaar af in 2021, na het behalen van de bronzen medaille op de World Mixed Double-handed Ocean Race met de Frans-Belgische Sophie Faguet (Figaro 3 - Venetië) en de zilveren medaille op de European Mixed Double-handed Ocean Race eveneens met Sophie Faguet (Figaro 3 - Napels).

In 2022 wil Jonas zijn titels verdedigen samen met Sophie Faguet in de Europese en de World Mixed Doubles Ocean Race. De Luikse schipper kijkt ook uit naar zijn tweede Route du Rhum (start in november) aan boord van zijn nieuwe boot, de VOLVO 164, die hem in staat stelt te mikken op een top 5-klassering, ook al zal de concurrentie zeer groot zijn.

 

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: