VIDEO: Transat Jacques Vabre, dit was de voorbereiding van Jonas Gerckens

Jonas Gerckens

De Transat Jacques Vabre is zondagmiddag 9 november van start gegaan. Wij kregen zaterdag, op de vooravond van zijn vertrek, nog de kans om met Jonas Gerckens te praten aan boord van de Volvo 164 in het regattadorp van de Transat Jacques Vabre in de haven van Le Havre. 

Tijdens zijn laatste kostbare uren aan wal, maakt hij, opgewekt als altijd, graag tijd en ruimte vrij in de kajuit van zijn gloednieuwe Class 40 om meer uitleg te geven over zijn voorbereiding naar de Transat Jacques Vabre, de toekomst van de zeilsport in België en zijn rol daarin voor de Belgische jeugd. Bovendien ging hij uitgebreid in op de technische aspecten van de TJV zoals routering en tactiek. 

We kregen voldoende informatie voor wel drie artikels. Vandaag krijg je het eerste deel:

De voorbereiding

Hoe heb je je voorbereid op de race? 

00.00 De psychologische voorbereiding is een werk van lange adem. We trainen maandenlang op het water, om de boot en elkaar grondig te leren kennen. Meer nog, met een tweekoppige bemanning tijdens de Transat is het ook belangrijk om de boot goed te leren kennen.

00.22 We kloppen veel uren op het water, zodat de boot betrouwbaar en robuust wordt om er tot het uiterste mee te kunnen gaan. En ook om als zeilduo perfect te kunnen samenwerken.

Werken jullie met een coach?

00.35 Ja, verschillende coaches staan ons bij. Een mental coach die ons op dezelfde mentale golflengte en gemeenschappelijk doel brengt. Uiteraard een sportcoach om ons fysiek voor te bereiden. Een coach ‘op het water’, die ons op de boot zelf concurrentieel voorbereidt op het vlak van snelheid, regeling van de zeilen. En dan nog een meteo coach, met wie we gedurende een gans jaar een algemene meteorologische analyse maken, om ons de meteosystemen eigen te maken, alsook een specifiek op deze race gebaseerde meteorologische analyse.

Wat is je grootste bekommernis tijdens en voor de race?

01.18 Vier weken geleden heb ik een rib gebroken. Mijn grootste angst was dus dat ik niet kon deelnemen aan deze race. Twee dagen geleden meldde de sportarts dat ik toch kon starten, weliswaar met pijn. Ok, perfect, zei ik!

01.36 We bereiden ons een heel jaar voor, zodat we ons, eenmaal op het water, niet in gevaarlijke situaties brengen. Een storm maakt me niet bang, maar we moeten altijd nederig blijven op zee. Je moet weten hoe je een storm de baas kan, anders kan je die beter vermijden. Het is belangrijk om één te blijven met de zee en beseffen dat ze altijd sterker is. Maar voor de rest geen angst, nee, de anderen moeten schrik hebben van ons! (lacht)

02.17 De nacht voor vertrek - en een luxe in de zeilwereld - is een droge matras en een warme douche. We slapen de laatste nacht met de ploeg in een hotel, lekker warm, vooraleer we drie weken weg zijn. En ook goed eten, een rustige maaltijd nemen.

Wat eet je dan?
Vlees, ik ben carnivoor. Een goed stuk vlees met lekkere frietjes, dus goede vetten om met veel energie de race te kunnen aanvangen.

Je bent een echte Belg!
Ik heb geen accent, maar ben op en top Belg!

Jonas Gerckens en Benoit Hantzperg

Jonas Gerckens en Benoit Hantzperg

Volvo 164, Jonas Gerckens

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: