Kwinten en Lieselotte Borghijs: jarenlange passie en volharding in de zeilsport loont

Kwinten en Lieselotte Borghijs Nacra 15

Vrijdag 5 november werden Kwinten en Lieselotte Borghijs derde op het WK 2021 Nacra 15 U19 in La Grande Motte maar ze hebben er al een heel traject opzitten. 

Voor de mensen die hen kennen en hen overal tegenkomen op verschillende wedstrijden zal dit geen verrassing zijn, maar eerder een logisch gevolg van hun jarenlange passie voor de zeilsport in al zijn vormen. Een passie die via hun ouders naadloos en met de paplepel werd doorgegeven aan de kinderen. Als baby kwamen ze steevast mee tijdens de wedstrijden. Lieselotte was amper 72h oud toen ze voor het eerst het Kanaal overzeilde met de First 40.7 Meewind, het familieschip op dat moment. 24 uur later nam ze haar eerste van een hele reeks starten tijdens de Cowes Week.

Optimist
De start van hun eigen wedstrijd carrière kwam op hun tempo: na lang twijfelen deed Kwinten als 9 jarige dan toch eens mee aan een Q-cup, en hij was verkocht! 5 Maanden later nam hij deel aan elke optimist wedstrijd in de Benelux en was hij een overgemotiveerde mini-optimist zeiler. Lieselotte sloot later aan tijdens een trainingsweek in Palamos, onder het motto “beter dit dan een hele week met de ouders aan de kant!” Na deze week was ook zij verknocht aan het spelletje.

Kwinten Borghijs in optimist

Lotte crewt en kwinten stuurt
Hun optimistencarrière bloeide, en tegelijkertijd werd het wedstrijdzeilen op de A35 Tontin opgestart in familieverband. Kwinten’s optimisten parcours was succesvol aangezien hij een geboren stuurman is met een uitgesproken tactische interesse. Ondertussen leerde Lieselotte op 13-jarige leeftijd alle knepen van het voordek op Tontin en was het gijpen van een 100m2 topspinakker bij meer dan 20 knopen geen enkel probleem voor haar. De ene keer dat we haar konden overtuigen om het roer te nemen, liepen we vast op de Bramblebank voor Cowes. Een foutje van de navigator, maar de Solent wedstrijd zeilers kennen slechts twee categorieën: zij die al zijn vastgelopen op de Bramblebank en zij die het nog moeten doen… Voor Lotte was het echter duidelijk: zij crewt en Kwinten stuurt.

Kwinten stuurt en Lieselotte crewt

Zowel op Optimist als op Tontin werd een mooi palmares bij elkaar gevaren. Top 10 op grote internationale wedstrijden en WK’s waren het gevolg. Elkeen heeft zijn talenten die aansluiten bij hun interesses en het besef is bij iedereen aanwezig dat elke functie aan boord cruciaal is om succesvol over de finishlijn te varen.

Lieselotte Borghijs

Nacra 15
Kwintens optimistencarrière eindige in 2019, en de overstap diende zich aan: hij probeerde Laser 4.7, hij probeerde Nacra 15 en hij was verkocht. Voor hem is het niet enkel het zeilen “an sich” uitermate boeiend. Ook alle systemen die onderhouden en geoptimaliseerd kunnen worden, de maststand die aangepast kan worden, de rake die geoptimaliseerd moet worden… Kortom : de uitdaging van de Nacra 15 lag hem veel beter dan elke andere boot. Gezien het kleine leeftijdsverschil met zijn zus, en haar capaciteiten als bemanning, was de keuze om Lotte een jaar vroeger de overstap naar Nacra 15 te laten maken snel gemaakt.

Broer en zus zijn perfect op elkaar ingespeeld
De allereerste stappen in Nacra 15 werden echter niet als team gezet: Kwinten liep 2 weken na een prachtig WK Optimist in Antigua, midden tijdens de Ramsgate Week 2019, een blindedarmontsteking op en moest in allerijl in Ramsgate geopereerd worden. Het was dus pas na de zomer van 2019 dat ze samen in hun boot konden starten. Ze doopten hem Fool’s Gold en varen sindsdien altijd samen. Enerzijds zijn ze top op elkaar ingespeeld doordat ze als broer en zus elkaar heel goed kennen, anderzijds maakt net dat ook dat de grens om zich af te reageren op elkaar lager ligt.

Perfect op elkaar ingespeeld

Ze beseffen echter heel goed wat de sterke punten zijn van elkaar, hoe ze elkaar aanvullen in hun zwaktes en sterktes en vertrouwen elkaar door en door. Daardoor zijn er weinig woorden nodig om flexibiliteit en last minute wijzigingen te beslissen en door te voeren. Hun eerste grote wedstrijd samen was het WK 2019 in Marseille, Frankrijk. Kort daarna strooide Corona roet in het eten: alle wedstrijden vielen stil. Al snel kwam de vraag om een foiling set voor de Nacra 15 te kopen, en dus begonnen ze vervroegd aan die overstap. Een goede voorbereiding voor de Nacra 17. Gelukkig konden ze begin juli 2021 terug opstarten en deelnemen aan het EK. Voor hen was dit de eerste wedstrijd sinds 1,5 jaar. Hier bleken de Franse zeilers heel sterk en ze hadden direct weer een stimulans om te verbeteren. Daar werkten ze afgelopen zomer hard aan en ze bevestigden hun vordering tijdens het afgelopen WK in Frankrijk. Bronzen medaille in de U19 en vierde over alles.

Overstap naar de olympische Nacra 17-klasse
Midden december staat de Youth Worlds 2021 in Oman op het programma, waarbij 1 boot per land vertegenwoordigd is. Ze komen daar dus veel van dezelfde concurrenten tegen als op het EK en WK, en het belooft opnieuw een spannende reeks te worden. Ondertussen hebben ze samen ook besloten om aan de overstap naar de olympische Nacra 17-klasse te beginnen. Ze willen in de loop van 2022 een olympisch traject aanvangen, waarvoor de zoektocht naar middelen en steun zeer binnenkort zal beginnen.

Derde op WK 2021 Nacra 15

Tekst: Leen Ronsyn
Foto's: Sander Vanderborch, Wouter Borghijs

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: