Nederland goed vertegenwoordigd op jeugd WK Zeilen in Oman

jeugd WK Zeilen Nederland

Nederland goed vertegenwoordigd op jeugd WK Zeilen in Oman 10 december 2021 - De olympische zeilkampioenen van de toekomst zijn deze week verzameld in Mussanah, Oman voor het jaarlijkse Jeugd wereldkampioenschap van 13-17 december 2021. Nederland is daar vertegenwoordigd in zes van de 10 jeugd zeildisciplines. Het Jong Oranje van de zeilsport bestaat dit jaar uit negen meisjes en jongens en worden op de locatie begeleid door drie coaches. Team leader is talentcoach en ex-Laser zeiler Marc de Haas.

Beslissend moment

Bondscoach Jaap Zielhuis benadrukt het belang: "Voor sporters is dit vaak een beslissend moment in hun carrière. De Jeugd WK is de eerste kennismaking met een selectieproces, waarbij maar één team per land heen mag. En het is het moment om hun talent te laten zien en zichzelf te testen tegen de allerbeste tegenstanders. Dorian, Kiran, Marit allemaal zijn ze er geweest. Dit is ook vaak het moment waarop talenten kiezen om daarna er echt voor te gaan.”

Top acht van de wereld

Voor Team leader Marc de Haas wordt het zijn vierde JWK. In ‘97 als deelnemer en daarna twee keer als coach. Haas legt uit: “Doelstellingen? Voor sommigen is het hun eerste Jeugd WK zoals voor Hidde Schraffordt, die is 15 en mogelijk komt dit toernooi wat te vroeg. Maar Kitefoiler Jis van Hees kan bijvoorbeeld op het podium eindigen. Maar het is geen doelstelling om medailles te winnen. We streven in alle jeugdklassen naar een positie bij de top acht van de wereld, in een programma met gemotiveerde sporters die er echt voor willen gaan.” 

Haas vervolgt: “Om ons goed voor te bereiden zijn we met het hele talentteam, ook die niet geplaatst zijn voor Oman, een week in Barcelona gaan trainen. Daar zijn goede dingen gebeurd. Ze hebben elkaar geïnspireerd, gemotiveerd aar ook geleerd elkaar te respecteren. Als team samen op pad.” 

Wereldberoemde winnaars Jeugd WK

De Wereldkampioenschappen Jeugdzeilen zijn voor het eerst gehouden in Zweden in 1971, en is het belangrijkste sportieve moment voor top jeugdzeilers. Bekende winnaars uit het verleden zijn onder andere America's Cup schippers Chris Dickson (NZL), Russell Coutts (NZL) en Dean Barker (NZL); Olympische medaillewinnaars Nathan Outteridge (AUS), Iain Jensen (AUS), Robert Scheidt (BRA), Amelie Lux (GER), Ben Ainslie (GBR), Iain Percy (GBR), Alessandra Sensini (ITA). 

Maar ook Marit Bouwmeester heeft daar hele goede herinneringen aan. Bouwmeester deed twee keer mee en werd in 2006 tweede op haar tweede Jeugd WK in Polen. Bouwmeester denkt bijna met weemoed eraan terug: “Het is een fantastisch evenement. Een soort jeugd Olympische Spelen. Heel leuk, wat een mooie tijd.” 

Den Haag next stop

De laatste Jeugd Wereldkampioenschappen zeilen werden gehouden in Gydnia, Polen in 2019. Ook daar met meer dan 400 zeilers uit bijna 70 landen. De Youth Worlds van 2020 in Salvador, Brazilië werden geannuleerd als gevolg van de COVID-19 pandemie. 

De 2022 editie van het World Sailing Jeugd WK wordt gehouden voor de kust van Den Haag.  Hagenaren en Hagenezen kunnen dan getuige zijn de toekomstige crème de la crème van de internationale zeiltop. Vanuit de haven van Scheveningen strijden al deze jonge talenten om de grootste prijs die ze kunnen winnen. 

Talent team Watersportverbond Jeugd WK 2021

 • Skiff boys (29er), Frank Boer, 27-11-2003, Lelystad 
 • Skiff boys (29er), Robbert Huisman, 8-11-2003, Anna Paulowna      
 • Skiff girls (29er), Maud Lodewijk, 23-9-2003, Meppel
 • Skiff girls (29er), Marlies Schouten, 12-1-2003, Goënga      
 • Catamaran mixed (Nacra 15), Olivier Jaquet, 29-3-2003, Rotterdam
 • Catamaran mixed (Nacra 15), Femme Rijk, 14-11-2005, Scharnegoutum     
 • Single handed boys (ILCA6), Hidde Schraffordt, 6-1-2006, Naarden
 • Single handed girls (ILCA6), Roos Wind, 30-4-2005, Breukelen
 • Kiteboard boys (Formula Kite), Jis van Hees, 9-5-2003, Oisterwijk     
 • Teamleader, Marc de Haas, Weesp
 • Coach, Casper Bouman, Den Haag
 • Coach, Dirk Bennen, Haarlem

 

Auteur:

 • Een correspondent

  Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: