Oman klaar voor 50ste editie van wereldkampioenschap zeilen voor jongeren

50ste editie van wereldkampioenschap zeilen Oman

De badplaats Mussanah in Oman is klaar om 's werelds beste jeugdzeilers te ontvangen op het 2021 Youth Sailing World Championships gepresenteerd door Hempel op 11 december. 

In totaal doen 433 zeilers uit 56 landen mee aan 11 jeugdevenementen waaronder de mannen- en vrouwendivisie van de 29er Skiff, 420 Two Person Dinghy, ILCA 6 One Person Dinghy en de Mixed Two Person Multihull, de Nacra 15. Nieuw in het klassement zijn de mannen- en vrouwencategorieën in de Windsurfer Bic Techno 293+ en de Kiteboarding FormulaKite.

Dit jaar is de 50ste editie van deze prestigieuze competitie, met races die plaatsvinden van 11-17 december. Het is de eerste Youth Worlds sinds juli 2019, als gevolg van COVID-19 beperkingen. Gehost in het Barceló Mussanah Resort in Mussanah, heeft het lokale organisatieteam van Oman Sail de afgelopen weken volop regatta-oefeningen op hoog niveau gedaan. De wereldkampioenschappen 49er, 49erFX en Nacra 17 vonden hier minder dan een maand geleden plaats, en de ILCA 6 Worlds zijn begin december nog maar net afgelopen.

Met de verwachte lichte tot matige bries en dagtemperaturen rond 25 graden Celsius kunnen de zeilers zich verheugen op uitstekende zeilomstandigheden.

Hoofd wedstrijdofficier Marina Psychogyiou, een voormalig deelneemster voor Griekenland in de Radial (ILCA 6) singlehander, kijkt uit naar een reeks onvergetelijke regatta's voor de zeilers: "Elke zeiler hier op de Youth Worlds kan erg trots zijn dat hij zijn land mag vertegenwoordigen. Zelfs als een zeiler niet zo hoog in de uitslagen eindigt als hij zou willen, moet hij onthouden dat hij hier is omdat hij de beste zeiler van zijn land is. Ik wens ze allemaal heel veel succes en wij zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ze van de wedstrijd genieten en mooie herinneringen aan Oman mee naar huis nemen."

De 11 verschillende evenementen zullen verschillende aspecten van de sport testen. Van de zeer tactische, boot-tegen-boot wedstrijd in de traditionele dinghy klassen, tot de 'schijnbare wind' aangedreven multihull en skiffs die balans en behendigheid testen. De windsurfers vereisen een hoog niveau van evenwicht en aërobe fitness, terwijl de snelste deelnemers op het water de kitefoilers zijn, die topsnelheden van meer dan 30 knopen [55 kmph | 35mph] kunnen halen. Na zichzelf al bewezen te hebben aan het front van de seniorenvloot, zal de strijd om de suprematie in de gloednieuwe kitefoiling wedstrijd van wereldklasse zijn.

David Graham, CEO van World Sailing, zegt hierover: "Het is geweldig om zo'n sterke deelname te zien voor het wereldkampioenschap zeilen voor jongeren, dankzij de inspanningen die de zeilers en hun nationale teams hebben geleverd om onder zulke uitdagende omstandigheden naar Oman af te reizen. Bij World Sailing leggen we meer dan ooit een sterke focus op het promoten van de ontwikkeling van de jeugd, vooral onder opkomende naties. Iedereen die zijn plaats heeft verdiend op de Youth Worlds is een lichtende inspiratie voor andere jonge zeilers over de hele wereld. Ik wens hen het allerbeste voor de komende week van vriendschappelijke competitie."

De officiële aankomstdag is aanstaande zaterdag (11 december), hoewel de zeilers al eerder zijn aangekomen om te acclimatiseren en ervoor te zorgen dat ze zo goed mogelijk voorbereid zijn. De openingsceremonie verwelkomt de zeilers officieel op zondag 12 december. De wedstrijden beginnen op maandag 13 december en lopen tot vrijdag 17 december, wanneer 11 nieuwe wereldkampioenen jeugd zullen worden gekroond. Zaterdag 18 december is de vertrekdag, wanneer de deelnemers hun materiaal teruggeven en afscheid nemen voordat ze naar huis vliegen naar verschillende uithoeken van de wereld.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: