Alinghi Red Bull Racing Team gelanceerd voor 37ste America's Cup

Alinghi Red Bull Racing Team gelanceerd voor 37ste America's Cup

Een nieuw team gaat strijden om de volgende America's Cup. Red Bull bundelt de krachten met het tweevoudig America's Cup-winnaarsyndicaat Alinghi in een campagne om de oudste trofee in de internationale sport. Alinghi oprichter Ernesto Bertarelli en tweevoudig Olympisch kampioen Hans Peter Steinacher kondigden de lancering van het nieuwe Alinghi Red Bull Racing Team aan en stelden het logo voor aan de Société Nautique de Genève, de jachtclub die het team zal vertegenwoordigen. Red Bull Racing directeur Christian Horner nam ook live deel via satelliet.

Na een afwezigheid van meer dan tien jaar keert Alinghi, één van de meest dynamische namen in de geschiedenis van de America's Cup, terug om te strijden voor de hoogste eer in de zeilsport. Deze keer wordt het twee keer opeenvolgende winnende syndicaat gepartnerd door een drijvende kracht in de wereldsport, Red Bull. Alinghi Red Bull Racing vaart onder de vlag van de Société Nautique de Genève en begint onmiddellijk met de voorbereidingen om als officiële uitdager te racen wanneer de Selection Series voor de 37e America's Cup in 2024 van start gaat.

"Terwijl we de winnaarsgeest behouden die Alinghi altijd heeft bezield, willen we voor deze uitdaging iets totaal anders doen, totaal nieuw, totaal fris," zei Alinghi oprichter Ernesto Bertarelli. "Toen we met Dietrich Mateschitz de betrokkenheid van Red Bull in de America's Cup bedachten, zei hij: Onze manier is niet om als sponsor in de sport te stappen, maar om op te gaan in het team, om een echt partnerschap aan te gaan, om jonge atleten op te voeden en hen tot de besten in hun vakgebied te maken. Hij stelde ook voor dat wij bijdragen zouden leveren om de America's Cup zelf een nieuwe dimensie te geven".

Bertarelli vervolgde: "Met Red Bull zijn wij gelijkwaardige partners in deze onderneming. Zij brengen hun competentie, energie en kracht in het creëren van presterende teams, en wij brengen onze ervaring in het zeilen en winnen van de America's Cup. Alinghi Red Bull Racing zal een nieuw licht schijnen op het evenement."

Wederzijdse respect en bewondering
Alinghi en Red Bull zijn al lang vriendschappelijke rivalen in series zoals de GC32 Racing Tour en de Extreme Sailing Series. Hans Peter Steinacher, tweevoudig Olympisch kampioen in de Tornado-klasse en Oostenrijks meest succesvolle zomersportatleet, deelt dit wederzijdse respect en bewondering en is enthousiast over het nieuwe partnerschap.

"De America's Cup is het belangrijkste zeilevenement ter wereld", aldus de zeillegende, die als medeoprichter van de Red Bull Youth America's Cup en Red Bull Foiling Generation een leidende rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de volgende generatie zeilers. "Alinghi's ervaring en teamgeest zijn uniek in de zeilsport. Heel Red Bull staat achter dit project, en ik betwijfel of het met een ander team had gekund."

Max Verstappen
Door de samenwerking met Alinghi brengt Red Bull ook de expertise van de Red Bull Advanced Technologies-eenheid mee, die Red Bull Racing heeft ondersteund bij het behalen van in totaal vijf Formule 1-kampioenschappen voor coureurs - waaronder de spannende triomf die Max Verstappen zojuist in de laatste ronde van 2021 heeft behaald - evenals vier F1-kampioenschappen voor constructeurs.

Net terug van de Formule 1 finale en live sprekend via satelliet, zei Red Bull Racing directeur Christian Horner - zelf een game-changer in de autosport: "We verwelkomen Alinghi Red Bull Racing in de wereld van Red Bull, en ons F1 team kijkt er naar uit om dit nieuwe lid van onze familie te helpen slagen. Red Bull Advanced Technologies is een hoogtechnologisch centrum dat diensten aanbiedt aan verschillende sporten en andere entiteiten, maar in het bijzonder aan Red Bull Racing. We zullen onze ervaringen, engineering enzovoort delen, en Alinghi Red Bull Racing zal ook aan ons bijdragen door ons te helpen nieuwe werelden te begrijpen
in de toepassing van technologie."

Een technologische race
Brad Butterworth, viervoudig winnaar van de America's Cup, zei: "Ik ben nu 20 jaar bij Alinghi, en het is erg spannend om deze nieuwe uitdaging met Red Bull aan te gaan. De America's Cup is een technologische race die op het water gewonnen wordt met race strategie en tactiek. Red Bull heeft dat keer op keer laten zien in de F1 en in veel van de andere sporten waar het aan deelneemt."

Onder de teams waar Alinghi Red Bull Racing zich op zal voorbereiden zijn de titelverdediger, viervoudig America's Cup winnaar Emirates Team New Zealand, en de uitdager van het record, INEOS Britannia. Omdat de inschrijvingsperiode pas begin december werd geopend, kunnen zeilfanaten verwachten dat de aankondiging van bijkomende uitdagers zich de komende weken en maanden zal uitbreiden.

Jeugd-en vrouwenteam
Samen met de America's Cup zal Alinghi Red Bull Racing ook teams opstellen in het debuut van de Women's America's Cup Regatta, alsook in de terugkeer van de Youth America's Cup. "De groei van de sport en de zeilers is altijd een belangrijk aandachtspunt geweest voor zowel Red Bull als Alinghi. De betrokkenheid van Alinghi Red Bull Racing bij deze regatta's is dus groot, en ik denk dat het inspirerend zal zijn om deze talenten in actie te zien," zei Steinacher.

Alinghi Red Bull Racing zal zijn hoofdkwartier hebben in de buurt van Lausanne, in Écublens, Zwitserland, waar de romp gebouwd zal worden volgens de vereisten van de Deed of Gift, het bestuursdocument van de America's Cup. Een kernbemanning onder leiding van Alinghi's GC32 co-skipper Arnaud Psarofaghis en grootzeiltrimmer Bryan Mettraux zal tijdens de winterperiode beginnen met de training om een 100% Swiss Made bemanning voor te bereiden.

 

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: