Jeugd WK Zeilen Oman met kans op medaille voor TeamNL

Olivier Jaquet en Femme Rijk (foto Lloyd Images / Sander van der Borch)

Met nog een dag te gaan op het Jeugd WK Zeilen in Mussanah, Oman doen de Nederlandse talenten goed mee. Uit een ploeg van negen zeilers is het team van Olivier Jaquet (18) en Femme Rijk (15) in de Nacra15 op podiumkoers na 11 races. Kitefoiler Jis van Hees (18), staat na 16 manches op een zesde plaats in een ijzersterk veld van jeugdige kiters. 

TeamNL doet redelijk goed mee
In de 29er klasse staan zowel de Frank Boer (18) en Robbert Huisman (18), net zoals Maries Schouten (18) en Maud Lodewijk (18) op een twaalfde plaats na twaalf wedstrijden. In de ILCA 6 eindigt Hidde Schraffordt (15) de dag met een verdienstelijke 8ste plaats en klimt, na acht races naar de 23ste plaats in de ranglijst. Roos Wind (16) staat na acht races bij de meisjes op een 25ste plaats.

Laatste dag 17 december
Morgen 17 december is de laatste dag van het toernooi. In de ILCA6 klasse stonden 9 races op het programma, voor de 29ers en de Nacra15 zeilers 12 en voor de kite boarders 18. Tijdens het Jeugd WK is er geen sprake van een medalrace. “

Mooi gevecht voor brons
Teamleider Marc de Haas zegt over Olivier Jaquet en Femme Rijk: “Op vrijdag 17 december doen ze nog twee races. Olivier en Femme staan op een knappe derde plaats en het wordt een mooi gevecht voor de bronzen medaille. Ze zijn zelfverzekerd en hebben goede snelheid. We zijn blij met het hele team en hoe ze er nu voorstaan en kijken uit naar nog een paar mooie races in Oman morgen.”

Den Haag next stop
De laatste Jeugd Wereldkampioenschappen zeilen werden gehouden in Gydnia, Polen in 2019. Ook daar met meer dan 400 zeilers uit bijna 70 landen. De Youth Worlds van 2020 in Salvador, Brazilië werden geannuleerd als gevolg van de COVID-19 pandemie.

Meer over TeamNL
Olivier Jaquet en Femme Rijk plaatsen zich met hun overwinning op de Allianz Regatta in oktober 2021 in de Nacra15 definitief voor de Jeugd Wereldkampioenschappen.  Jaquet, lid van zeilvereniging KR&ZV de Maas, plaatst zich voor de tweede keer voor het jeugd WK. Voor Femme Rijk, lid van WSV De Braassem, is het de eerste keer.

Hidde Schraffordt (Gooise WV De Vrijbuiter) en Roos Wind (KWVL) winnen tijdens de Allianz Regatta het Nederlands kampioenschap in de ILCA6. En pakken met dat kampioenschap ook de exclusieve tickets voor deelname aan het Jeugd WK in Oman.

In de 29er klasse, een opleidingsboot voor de grotere 49er, hebben stuurman Robbert Huisman en bemanning Frank Boer zich geplaatst voor Oman. Ze wonnen het Nederlands Kampioenschap tijdens de Allianz Regatta.

Marlies Schouten en Maud Lodewijk kwalificeren zich op dit ONK, als beste Nederlandse meisjesteam. Al deze vier 29er-zeilers vertegenwoordigen de KWV Sneek.

De 18-jarige Jis van Hees is Nederlands beste kitefoiler in deze leeftijdscategorie. Sterker nog, met een 29ste plaatst op het WK voor senioren in Sardinië dit jaar was Van Hees afgelopen oktober de beste Nederlander en de Oisterwijker kwalificeerde zich daar ook voor dit Jeugd WK.

 • Skiff boys (29er), Frank Boer, 18, Lelystad, KWV Sneek   
 • Skiff boys (29er), Robbert Huisman, 18, Anna Paulowna, KWV Sneek     
 • Skiff girls (29er), Maud Lodewijk, 18, Meppel, KWV Sneek   
 • Skiff girls (29er), Marlies Schouten, 18, Goënga,  KWV Sneek   
 • Catamaran mixed (Nacra 15), Olivier Jaquet, 18, Rotterdam, KR ZV De Maas  
 • Catamaran mixed (Nacra 15), Femme Rijk, 16, Scharnegoutum, KWV Frisia  
 • Single handed boys (ILCA6), Hidde Schraffordt, 15, Naarden, Gooise WV De Vrijbuiter   
 • Single handed girls (ILCA6), Roos Wind, 16, Breukelen, KWV Loosdrecht 
 • Kiteboard boys (Formula Kite), Jis van Hees, 18, Oisterwijk

Foto: Sander van der Borch

Auteur:

 • Een correspondent

  Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: