Botsing met enorme gevolgen tijdens Australische Sail Grand Prix

  • Author: Kat
    Date: ma, 20/12/2021 - 11:44
Australische Sail Grand Prix

Een rampzalige botsing tussen Groot-Brittannië en Japan kort voor de start zorgde op 17 december voor onmiddellijke uitsluiting van de procedure van twee van de grote rivalen in het SailGP's seizoen in Sydney.

Tom Slingsby en Team Australia profiteerden optimaal van de chaos op de startlijn en kwamen als eerste over de finish voor Spithill's USA en Phil Robertson's Spanje.

Niets gezien
Vlak voor de start van de derde race, toen de Amerikaanse en Britse F50's om de startpositie vochten, zag de Britse SailGP-teamcoureur Ben Ainslie niet dat Japan onder hem zat, wat resulteerde in een ontwijkmanoeuvre in de laatste seconde.

De Britse F50 maakte een sprong in de lucht en bij de landing sneed het zwaard de hele voorkant van de Japanse boot af, waardoor beide boten grote schade opliepen. Niemand raakte gewond bij het incident.

rampzalige botsing tussen Groot-Brittannië en Japan

Grote gevolgen voor het klassement
Nu Groot-Brittannië is uitgesloten van de rest van het evenement in Sydney en Japan nog steeds niet zeker weet of het later een boot zal hebben om te racen, heeft het incident grote gevolgen voor het algemene klassement. Beide teams, plus de Verenigde Staten en Australië, zijn in de race om de kwalificatie voor de grote finale in San Francisco op 26 en 27 maart en de strijd om 1 miljoen dollar.

U.S. SailGP Team rijder Jimmy Spithill zei: "Ben rolde over de voorkant van onze boot en de botsing gebeurde vlak voor onze neus. Het is duidelijk dat hij de Japanse boot niet heeft gezien."

Ainslie, viervoudig winnaar van Olympisch goud, gaf toe: "We hebben de andere boot gewoon niet gezien. We waren gefocust op Amerika en maakten ons zorgen over de top van de [start] lijn. De eerste keer dat ik Japan zag was toen we op het punt stonden hen te raken. Het is het einde van ons seizoen als het gaat om het halen van de laatste race in San Francisco. Het zal voor ons onmogelijk zijn om dat te halen."

Strafpunten voor de Britten
De wedstrijdleiding van de SailGP besliste dat de Britten, als schuldige boot, een straf van zes punten krijgen voor het veroorzaken van ernstige schade, plus een straf van twee punten op hun totale seizoensscore.

Wat is SailGP
SailGP, Powered by Nature™, is een adrenalinerace waarbij acht teams het op iconische locaties over de hele wereld tegen elkaar opnemen in de strijd om de hoofdprijs van 1 miljoen dollar. Acht teams en acht evenementen met ultramoderne technologie met aan boord topatleten vliegen in hypermoderne catamarans met vleugelsailing aan snelheden van meer dan 60 mijl per uur  in spannende close-to-shore races.

Finale
De grote finale zal in San Francisco plaatsvinden op 26 en 27 maart 2022. De hoofdprijs is $1 miljoen.

Top 3

  1. Australia: Tom Slingsby 55pt
  2. United States: Jimmy Spithill 53 pt
  3. Japan: Nathan Outteridge 51pt 

 

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: