Rolex Sydney Hobart Yacht Race: Ichi Ban wint voor de derde keer

Ichi Ban wint voor de derde keer

De nummer één raceboot in Australië is voor een derde keer uitgeroepen tot overall winnaar van de Rolex Sydney Hobart Yacht Race. Matt Allen's TP52, Ichi Ban, is vanochtend uitgeroepen tot winnaar van 2021 en zal dus wederom zijn naam in de Tattersall Cup gegraveerd krijgen.

Enkele van haar hoogtepunten zijn de line en overall dubbel overwinningen in de Newcastle Bass Island Race (de eerste race) in 2017. Vervolgens overall overwinningen in de Rolex Sydney Hobart in 2017 en in 2019 samen met een reeks andere grote overwinningen tussendoor, en tenslotte deze laatste overwinning.  

"Dit is een tijd die we nooit zullen vergeten. Ik heb een mix van jonge, oude en wijze bemanning. Het was een geweldige kans voor de jongens die zo hard hebben gewerkt," zei Allen, die de race ook won als bemanning voor Lou Abrahams op de Challenge in 1983.

Liever niet winnen via de protestkamer
"Om voor de derde keer te winnen met Ichi Ban is ongelooflijk. Het is altijd beter om niet de protestkamer in te moeten gaan om te beslissen," zei de zeiler, verwijzend naar twee protesten tegen Sam Haynes' Celestial (waaronder één van Ichi Ban), die met een betere tijd finishte maar een straf kreeg in de protestkamer en zo overall tweede werd na Allen's boot.

Regels zijn cruciaal
“Regels zijn een cruciaal onderdeel van onze sport,”
zei Allen. “Maar we hadden een geweldige nek-aan-nek race met Celestial - helemaal tot in Hobart. Ik begrijp volkomen waarom ze boos zouden zijn. Het was zeker een strijd tussen ons tweeën en Quest, totdat Quest achteraan wegviel en het alleen wij en Celestial waren.”

"Ik was ervan overtuigd dat één van ons zou winnen. We wisten dat de voorspelde tweede zuidelijke wind niet zou komen, en dat hielp ons", erkent Allen. "We wisten dat we onze ups en downs zouden hebben, maar ik dacht altijd dat we een kans hadden. We hebben de hele weg doorgezet. Het is de zwaarste Hobart sinds 2014 - en het was zwaar."

Ichi Ban voegt zich bij twee grootheden
Allen beseft dat hij en Ichi Ban zich bij twee grootheden in het zeilen voegt door drie keer te winnen: Freya (Trygve en Magnus Halvorsen) overall winnaar in 1963, 1964 en 1965 en Love & War (Peter Kurts en toen Simon Kurts) 1974, 1978 en 2006. 

"Het is een geweldig moment. Trygve ontwierp, bouwde en zeilde Freya - dat is geweldig. Ik zeilde met Peter Kurts. Love & War is ongelooflijk," zei hij, verwijzend naar haar drie overwinningen. 

"Ik bevind me in geweldig gezelschap," zei hij over het feit dat hij zich bij de twee beroemdheden voegde die de 628 zeemijl lange race drie keer wonnen.

"We zijn veel jaren bezig geweest om deze boot samen te stellen met twee doelen - het winnen van de Rolex Sydney Hobart en het winnen van de Audi Centre Sydney Blue Water Pointscore," zei de zeiler.

In 2018 schipperde Allen, Ichi Ban naar overwinningen in de Australian Yachting Championships (hij won alle acht races): Brisbane naar Gladstone, Flinders Islet en Newcastle Bass Island en Bird Island races, en de CYCA's Blue Water Pointscore. Ichi Ban werd ook uitgeroepen tot RORC Yacht of the Year.

In 2019 won Ichi Ban onder andere Divisie 1 van de Australian Yachting Championships; Adelaide Port Lincoln Race (ook met line honours), de Brisbane Hamilton Island Race, Flinders Islet en Newcastle Bass Island races. Door deze prestaties belandde de TP52 in de finale van de 2019 World Sailing Boat of the Year.

Ego's zijn een vervuiling van de zeilcapaciteiten
"Ik heb geholpen in het ontwerpproces," zei Allen. "We hebben het juiste pakket samengesteld; de boot, de bemanning en de cultuur. We gaan gewoon allemaal samen aan de slag en zeilen hard; er zijn geen ego's aan boord. Dat is een vervulling van de zeilcapaciteiten van de bemanning en het hele project.”

"In 2016 nodigde ik Gordon Maguire (een zeer gerespecteerd zeiler) uit om koffie met me te drinken en vertelde hem dat ik een nieuwe boot in elkaar aan het zetten was. Sindsdien is hij bij me.

"Gordon, Dick Parker, Will (Oxley), James Paterson, Dav (Davin Conigrave); Tim Sellars, Sean (O'Rourke), Matiu (Te Hau) en Jeremy (Rae) vormen de kern. Een echt geweldige groep jongens; ervaren en kalm.”

Legendes in de zeilsport
Allen heeft het bloed van enkele legendes in de zeilsport. "Ik denk altijd terug aan mijn geweldige zeiltijd met Lou Abrahams - hij won er twee," zegt Allen, die zelf zijn eigen eerste zege behaalde met de grote Victoriaanse zeiler.

"Ik neem op die eerste middag altijd de tijd om aan Lou en Trygve (Halvorsen) te denken, en aan anderen met wie ik heb gezeild en die iets voor me betekenen," zei hij.   

Op de vraag wat nu de volgende stap is antwoordde Allen: "Eerst eens diep ademhalen, dan doen we de Adelaide Port Lincoln Race Week en de Australian Yachting Championships." 

 

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: