Goofies december: regen, mist, zon, wind en... regen

Goofies december

De deelnemers aan de Goofies winterzeilwedstrijden hadden zaterdag niet te klagen over de afwisseling in het weer. Van geen wind met mist, tot krachtige wind met zon en tussendoor heel veel regen.

Voor de aanvang van de wedstrijd was het zicht door de mist zo slecht dat de start een uur moest worden uitgesteld. Daarbij was de wind eerst zo zwak dat de boten bijna niet vooruit kwamen tegen de stroom van het springtij. Toen de mist was opgetrokken begon het flink te regenen en trok de wind aan tot krachtig. De stroom bleef een aantal boten parten spelen. Vooral de kleine, langzame boten hadden moeite om tegen de stroom en de wind op te kruisen. De boten die er niet in slaagden om een beetje uit de stroom te blijven, of dat niet deden, belandden na een slag soms weer op de zelfde plek als waar ze hun slag begonnen.

Con Spirito zat in een mooi duel met White Rabbit maar moest mede dankzij een broach de duimen leggen. 

Bob Daems: "Er stond een dikke vijf met vlagen en regen maar we hadden ook wat zonneschijn. Het was een seconden finish, die Salona was wel echt ribedebie, wij hadden een slechte start. We waren wel 2 min te laat maar tegen dat we aan de rood-groene waren hadden we de White Rabbit al te pakken! Het was een leuke strijd. We hebben een serieuze broach gehad, anders was hij (White Rabbit) achter ons."

Ook op de White Rabbit is er gevochten om het bootje heel te houden, er was zelfs geen tijd om foto's te trekken.

De Ballista moest het dit keer stellen zonder vaste bemanning. 
Jonas Pluym: "Het was echt ons weer. We hadden een gelegenheidsbemanning aan boord maar wel eentje met veel ervaring. Het was superfun! Enkel een lierhendel en de outhaul gebroken."

Omdat vanwege de corona regels alle wedstrijd activiteiten om 17:00 uur moesten zijn afgelopen was er na het uur uitstel maar weinig tijd over om te zeilen. De finish sloot om 16:00 uur zodat alle activiteiten voor het sluitingsuur konden worden afgerond. De baan was daarom korter en aangepast.  Helaas lukte het een aantal boten toch niet om voor 16:00 uur te finishen.

Bij de wedstrijd werd zo aan alle “corona voorschriften” voldaan: De verenigingsactiviteiten waren voor 17:00 uur beëindigd en er was uitsluitend  digitale communicatie via mail, de telefoon, Whatsapp of over de scheepsradio (marifoon).

De uitslagen van de Goofies zeilwedstijden van december 2021.

ORC A
Winnaar in ORC A werd Karel Verhulst met de RAQUERO voor Luc Feremans met de ANTILOPE en Rene Gommers die met de OLYMIPIX derde werd.

IRC A
In IRC A ging de overwinning naar Luc Feremans met de ANTILOPE voor Emiel van Hemeldonck met DE SNELLE VLIET en Marco de Bat die met de BATELEUR derde werd.

ORC B
Winnaar in ORC B werd de INTENSE van Menno Vercouteren voor Laurent Vercammen met de WHITE RABBIT en Bob Daems die met de CON SPIRITO derde werd.

IRC B
In deze klasse won Samuel Goedhals met de FARTHER BRUIN voor Laurent Vercammen met de WHITE RABBIT.

ONGEMETEN A
In klasse A won Jonas Pluym met de BALLISTA, voor Marc van Driel met de FAMOUS GULL en Bert Jansen die met de PRINCE DE PETARCQ derde werd.

ONGEMETEN B
Winnaar werd de HYGIEIA van Bicker Caarten voor de CONFUSION met schipper Barbara Sterck en de SPINDRIFT van schipper Stefan Schodts die als derde eindigde.

De volgende Goofies zeilwedstrijd in Colijnsplaat is niet op 1 januari maar op 8 januari 2022

Tekst: De Goofen en Clubracer
Foto: Els De Groote

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: