Team DutchSail naar Youth Foiling World Cup

Team DutchSail - Janssen de Jong

Terwijl de ogen van de zeilwereld zich deze weken richten op het indrukwekkende schouwspel van de America’s Cup in Nieuw-Zeeland, verzamelen de beste zeiltalenten ter wereld zich in Italië ter voorbereiding op de Liberty Bitcoin Youth Foiling World Cup welke van 24 februari tot 12 maart zal plaatsvinden.  Het hoogtepunt ligt in het finaleweekend van 10 tot 12 maart. De zeilers van Team DutchSail – Janssen de Jong vertegenwoordigen Nederland op dit wereldtoneel.

Youth Foiling World Cup vervangt Youth America’s Cup

De Liberty Bitcoin Youth Foiling World Cup wordt internationaal gezien als de vervanging van de Youth America’s Cup, de regatta die in Nieuw-Zeeland had moeten plaatsvinden en waar de beste zeilers tussen de 18 en 25 jaar oud met elkaar om de eer zouden strijden. Deze opleidingsregatta voor de America’s Cup is enkele maanden geleden geannuleerd vanwege de COVID-19 reisbeperkingen.

Met de Youth Foiling World Cup, die gevaren wordt in de spectaculaire 69F-klasse, is er toch een podium gecreëerd waarin de beste jeugdzeilers in een wereldkampioenschap setting zich kunnen meten met elkaar in een foilende monohull.
 
Team DutchSail – Janssen de Jong

Het Nederlandse Team DutchSail – Janssen de Jong is sinds eind juli 2020 bij elkaar en komt uit voor de KNZ&RV Muiden en KRZV De Maas uit Rotterdam. Na de afgelasting van de Youth America’s Cup richtte het team onder leiding van coach Pieter-Jan Postma zijn pijlen al snel op de wedstrijdserie in de 69F.

Selectie rond met Van Dongen, Houtman en Usman in basisopstelling

Na in de afgelopen maanden in verschillende samenstellingen te hebben getrained heeft Postma een maand voor de start van de regatta zijn definitieve selectie staan.

Postma:

“Het is een fantastisch en uitdagend proces geweest de afgelopen maanden waarin alle negen verschillende zeilers ieder op hun eigen manier en vanuit hun eigen kracht een bijdrage hebben geleverd aan het teamproces. Ik durf wel te zeggen dat het een intensief selectietraject is geweest, met alleen maar gave mensen die ik graag allemaal een plek had gegeven.  Als iedereen fit blijft varen we met Cas van Dongen op het stuur, Scipio Houtman op de main en Ismene Usman als flight controller op de boards. Mocht het nodig zijn dan hebben we een aantal hele sterke zeilers op reserve staan die zo kunnen inspringen.”

Stuurman Cas van Dongen kan niet wachten om eindelijk weer de degens te mogen kruisen met de andere teams.

Van Dongen:

“Ik kijk er enorm naar uit om de Youth Foiling World Cup te starten. We hebben ons goed voorbereid, veel meegemaakt als team en hebben nu voor de laatste weken de focus op de juiste punten. We weten hoe we de boot moeten zeilen. We zijn fit, happy en voelen ons bevoorrecht om in deze tijden op deze manier onze sport te mogen beleven.”

Team DutchSail – Janssen de Jong bij top favorieten

Over het niveau van de concurrentie is Van Dongen duidelijk:

“Het is een heel bijzonder evenement waar heel wat teams zich net als wij heel goed op voorbereiden. Je kunt ervan uitgaan dat iedereen die aan de start verschijnt echt mee wil doen om te kunnen winnen. Het niveau is hoog en we weten wat er op het spel staat. Wij zijn voornamelijk bezig met wat wij graag willen laten zien.”

Coach Pieter-Jan Postma ziet zijn team als grote kanshebber op medaille.

Postma:

“Ik geef ons een goede kans, we hebben veel gestandaardiseerd, Cas, Scipio en Ismene zijn goed op elkaar ingespeeld en de komende weken gebruiken we om de spreekwoordelijke puntjes op de ï te zetten hier in Gaeta. We zijn sinds begin januari hier aan het trainen om te zorgen dat we over een maand optimaal voorbereid zijn om de strijd aan te gaan met de beste zeilers ter wereld.”

“Daarnaast zie ik op dit moment nog twee grote kanshebbers naast ons zijn dat het Italiaanse Young Azzura en het voor Hong-Kong uitkomende Team Agriplast. Maar er doen ook een aantal teams mee op wie we nu nog minder zicht hebben dat zijn bijvoorbeeld de Fransen, de Zwitsers en de Amerikanen.

Weekelijks updates op YouTube

De verrichtingen van Team DutchSail -Janssen de Jong volg je iedere week in hun eigen weekupdate. Deze update komt wekelijks op Flying Friday online en is zowel te zien via YouTube, Facebook als Instagram.

Afbeelding: Sander van der Borch / Team DutchSail

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: