Team DutchSail verstevigt leidende positie op voorlaatste dag Youth Foiling Gold Cup

Youth Foiling Gold Cup

Team DutchSail – Janssen de Jong wint vandaag, donderdag 11 maart, alle zes de wedstrijden. Het Nederlandse team verstevigt daarmee zijn leidende positie in de Liberty Bitcoin Youth Foiling Cup. Met vrijdag nog zes races op het programma, waarvan de laatste om dubbele punten, te gaan staat het team er echter uitstekend voor bij de Liberty Bitcoin Youth Foiling Cup in het Italiaanse Gaeta.

In ideale omstandigheden met een aflandige wind van 8 tot later zelfs 15 knopen konden er donderdag maar liefst zes wedstrijden afgewerkt worden. Wedstrijden die zich stuk voor stuk niet met elkaar laten vergelijken maar volgens de Engelse commentator en oceaanzeiler Conrad Colman wel één constante kenden: Team DutchSail – Janssen de Jong.

Team DutchSail – Janssen de Jong was keer op keer goed van de startlijn, maakte weinig tot geen fouten en kwam in vier van de zes wedstrijden dan ook als eerste om de eerste boei.

Stuurman Van Dongen trots, tevreden en hongerig.

Cas van Dongen stuurman van Team DutchSail – Janssen de Jong was na afloop trots, tevreden en hongerig. “Het was echt een super goede dag. Voordat we het water op gingen hadden we hele duidelijke focus punten. Deze punten waren niet zo zeer resultaat gericht maar echt op de uitvoering. Ik denk dat we dat vandaag ook heel erg goed gedaan hebben. We hadden gister gezien dat er nog wel verbetering mogelijk was bij de start.”

Aangezien de baan er zo in ligt dat het een halve-windse start is, is een goede start cruciaal.

Van Dongen:

“We wilden vandaag dominant zijn vanaf het startmoment. Daar zit een heel proces achter maar ik denk dat we dat heel goed hebben gedaan vandaag. De uitvoering was echt netjes, weinig fouten en dat we dan zes keer eerste worden is eigenlijk de bonus. Het is het gevolg van hoe we zeilen. Ik ben echt heel trots op hoe we als team aan het samenwerken zijn. Nu lekker naar de kant en een pastaatje.”

Teamgenoten Scipio Houtman en Ismene Usman hadden daar inhoudelijk weinig aan toe te voegen: “Wat een top dag!”

Postma focust op de dag van morgen

Coach Pieter-Jan Postma was na afloop blij maar realiseerden zich ook meteen dat het nog niet beslist is.

Postma:

“Het was te gek vandaag! Zes potten en zes keer winnen is gewoon echt toplevel. Het team heeft heel professioneel gezeild vandaag. Hier hebben we de afgelopen maanden naar toe gewerkt. Het was ons doel vandaag om heel erg sterk te starten en dat hebben we gedaan, dat is gelukt. Daarbij hebben we om elke meter gevochten, ik ben heel erg trots op wat we aan het doen zijn: hier met de zeilers, als team maar ook op de sponsors en mensen achter de schermen die dit mogelijk hebben gemaakt. Hoe en dat we het hier vandaag zo laten zien is heel erg mooi. Tegelijkertijd betekent dat nog niet dat we er zijn. We hebben morgen nog een lange dag voor de boeg met opnieuw zes wedstrijden. We willen doorbouwen en echt nog een paar stappen zetten. Ook voor morgen zullen we weer focuspunten hebben en zullen we die goed moeten uitoefenen.”

Overall klassement na finale dag 2/3

1.     Team DutchSail – Janssen de Jong – NED 65 punten
2.     Young Azzura – ITA – 47.5 punten
3.     RKYC Team Agiplast – HK – 42 punten
4.     Kingdom Team – EUR – 32.5 punten
5.     Southern Challenge – USA – 30 punten
6.     One Switzerland – SUI - 26 punten

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: