Team DutchSail wint eerste editie Youth Foiling Cup

Team DutchSail Youth Foiling Cup

In het Italiaanse Gaeta heeft het Nederlandse Team DutchSail – Janssen de Jong de eerste editie van de Liberty Bitcoin Youth Foiling Cup gewonnen. Deze alternatieve regatta voor de geannuleerde Youth America’s Cup, wordt gezien als het toonaangevende event naast de olympische klassen voor zeilers in de leeftijd t/m 26 jaar.

Woensdag en donderdag, op de eerste twee finale dagen, had het Nederlandse team al een sterke positie opgebouwd aan kop van het klassement. Met name donderdag, toen het team alle zes van de geplande wedstrijden wist te winnen, liet Team DutchSail – Janssen de Jong zien dat de maanden voorbereiding zich uitbetaalden. Volgens coach Pieter-Jan Postma één van de belangrijke ingrediënten van de campagne.

Postma: “We hebben in het verleden in andere professionele campagnes gezien dat een goede voorbereiding het verschil kan maken. Dat zie je hier ook, de top drie bestaat uit teams die allemaal een lange voorbereiding hebben gehad. Investeren, kennis delen en elkaar vertrouwen dat zijn de bouwstenen van deze campagne geweest. Het verschil is denk ik dat wij echt de diepte in zijn gegaan. Wat zijn je drijfveren, wat zijn je uitdagingen en daar hebben we de laatste maanden hard aan gewerkt. Daardoor kunnen we hier presteren onder druk. We groeien, het beste komt in ons naar boven.”
 
Postma: “Wij zijn in mei vorig jaar begonnen met een visie en initiatief. Wij is Stijn Uijthoven (Appelhoven Vastgoedadviseurs), Bart Brouwer (Koffiepartners) en ik. Janssen de Jong stapte in en al snel haakte Sailing Holland en DutchSail aan met daarbij de twee grote clubs: KNZRV Muiden en KRZV De Maas. Een sterke combinatie en krachtig netwerk.”

“In totaal zijn er negen jonge talentvolle Nederlandse zeilers bij dit project betrokken geweest. We staan hier vandaag met zijn vieren: Ismene Usman, Cas van Dongen, Scipio Houtman en Sarah Bos. Maar deze overwinning is niet alleen van ons, maar van iedereen die zijn kennis en kunde heeft ingebracht. Ook wil ik onze brede groep sponsors hier benoemen. Sponsors, die in een moeilijke tijd voor de wereld, lef hebben getoond. Die ons vertrouwd hebben en zich achter ons hebben geschaard. Dat we het hier, de afgelopen tien dagen, op deze manier hebben kunnen laten zien geeft vertrouwen voor de toekomst.”

Italianen onder de indruk van progressie Nederland.

Ondanks de goede resultaten van Team DutchSail – Janssen de Jong was het bepaald geen walk-over. Met de Italianen van Young Azzurra op de tweede en Team Agiplast, het team uit Hong-Kong, op de derde plaats blijkt dat uren maken en een goede voorbereiding zich uitbetalen.

De Italiaanse flightcontroller Frederico Colaninno was na afloop lovend over de prestaties van de Nederlanders. Colaninno: “We hebben in de afgelopen maanden meerdere malen tegen ze gevaren. De laatste keer was denk ik anderhalve maand geleden, toen waren we echt aan elkaar gewaagd. We gaven ze zelfs regelmatig het nakijken. Maar wat ze hier hebben laten zien was echt van een heel hoog niveau. Ik kan niet anders zeggen dan dat ze zich heel goed hebben ontwikkeld en deze dagen extreem scherp en goed gevaren hebben. Ze waren echt beter. Wij hebben huiswerk te doen met het oog op de volgende events.”

Overall klassement

1.     Team DutchSail – Janssen de Jong – NED 65 punten
2.     Young Azzura – ITA – 47.5 punten
3.     RKYC Team Agiplast – HK – 42 punten
4.     Kingdom Team – EUR – 32.5 punten
5.     Southern Challenge – USA – 30 punten
6.     One Switzerland – SUI - 26 punten
7.     Youth Bravo Espana – ESP
8.     Xela Racing – NOR

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: