Team DutchSail met winst Liberty Bitcoin Cup als eerste zeker van ticket voor finale om 1 Bitcoin

Team DutchSail

Terwijl in Auckland afgelopen nacht de America`s Cup om de Auld Mug beslist is het in voordeel van Team Emirates New Zealand. Had de volgende generatie high-performance zeilers (onder de 25 jaar) afgelopen week met de Liberty Bitcoin Cup in Gaeta, Italië al hun eigen evenement van wereldformaat.

Het Nederlandse Team DutchSail – Janssen de Jong plaatste zich door te winnen als eerste, van in totaal vijf teams, voor de finale eind 2021 / begin 2022 in Hong Kong. Tijdens dit finale evenement zullen de teams strijden om de hoofdprijs van 1 Bitcoin, momenteel goed voor ruim 51.000 euro.

Liberty Bitcoin Cup nieuwe serie evenementen

De Liberty Bitcoin Cup is een nieuwe serie evenementen geïnitieerd door de Hong Kong Royal Yacht Club, Rune Jacobsen, Max Dubreuil en CMCC Global, het bedrijf achter titelsponsor Liberty Bitcoin Fund. Het doel van deze nieuwe wedstrijdserie is om het jeugdzeilen van wereldklasse betaalbaar te maken voor internationale teams. Het evenement wil het sterkste en belangrijkste jeugdevenement voor foil zeilen zijn.

Martin Baumann – CMCC Global:

“Het was indrukwekkend om te zien hoe deze generatie jeugdige zeilers van wereldklasse afgelopen week in het Italiaanse Gaeta streden om het finale ticket voor Hong Kong. Team DutchSail – Janssen de Jong deed het ongelofelijk goed en heeft zich als eerste team op overtuigende wijze verzekerd van een startbewijs voor de finale begin volgend jaar.”

Rune Jacobsen voegde daaraan toe:

“Veel van de zeilers in de huidige America’s Cup zijn begonnen in de Youth America’s Cup. Om de zeilers van nu een dergelijk high performance podium te bieden is de Liberty Bitcoin Cup een perfecte match.”

Finale Hong Kong: vijf teams één Bitcoin

Als winnaar van het eerste evenement in Gaeta heeft Team DutchSail – Janssen de Jong zich direct geplaatst voor de Bitcoin Cup finale, begin 2022 in Hong Kong. Tijdens dit finale evenement zullen uiteindelijk vijf teams strijden om de hoofdprijs van 1 Bitcoin.

Eén Bitcoin is momenteel ongeveer 51.650.- euro.

Naast de winnaar van afgelopen week, plaatst ook de winnaar van het tweede evenement komende augustus, waarover binnenkort meer bekend wordt gemaakt, en de nummer 1 t/m 3 van een derde evenement zich voor de finale. Dit derde evenement zal vlak voor de finale worden gehouden in Hong Kong.

Team DutchSail – Janssen de Jong als eerste zeker van finale plaats

Het Italiaanse Gaeta was met de lichtweer omstandigheden afgelopen week een uitdagende locatie voor de zes van de acht teams die een plek in de finale van dit eerste evenement hadden weten te bemachtigen. Toen de wind eenmaal opkwam, bewezen de teams dat de intensieve training zijn vruchten had afgeworpen en konden ze laten zien wat ze waard waren, met snelheden van bijna 30 knopen leken de plaatjes al snel op die van de eveneens vliegende monohulls van de AC75's in Auckland.
 
Team DutchSail - Janssen de Jong, had al vroeg in de driedaagse finale laten zien dat zij het te kloppen team waren met sterke prestaties onder alle windomstandigheden. De Nederlanders pakte uiteindelijk de eindoverwinning voor het Italiaanse Young Azzurra en Team Agiplast uit Hong Kong.

Interessant is dat in dit nieuwe formaat, naast de reguliere racepunten, teams bonuspunten verdienen voor de hoogste snelheid, de kortste afgelegde afstand en voor eerlijk zeilen. De locatie en details van de tweede regatta van de Liberty Bitcoin Cup worden binnenkort bekendgemaakt.
 
Liberty Bitcoin Cup, Gaeta, resultaten

1. NED - Team Dutch Sail Janssen de Jong 65 punten (gekwalificeerd voor de Liberty Bitcoin Cup finale in Hong Kong)
2. ITA - Jonge Azzurra 47,5 punten
3. HKG - Royal Hong Kong Yacht Club Team Agiplast 42 punten

4. EUR – Kingdom Team 32,5 punten
5. USA - Southern Challenge 30 punten
6. SUI - One Switzerland 26 punten

Het Spaanse Youth Bravo Espana en het Noorse Xela Racing wisten zich niet te plaatsen voor de driedaagse finale.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: