Jubileum Veronicarace kwalificeert voor de Rolex Fastnet Race 2021

Veronicarace

Goed nieuws voor zeilers die dit jaar een startbewijs voor de Rolex Fastnet Race hebben kunnen bemachtigen. Door de Covid maatregelen is een aantal belangrijke kwalificatiewedstrijden in Nederland afgelast, waardoor het moeilijk is om de benodigde offshore wedstrijdmijlen te kunnen maken. Na overleg met de RORC, de organiserende autoriteit van de Rolex Fastnet Race, is dit jaar ook de Veronicarace op 12 en 13 juni aangemerkt als kwalificatiewedstrijd.

Het geplande traject van de Veronicarace is ongeveer 160 mijl, inclusief een nachtelijk deel. Hierdoor kunnen met name Nederlandse en Belgische zeilers circa de helft van de vereiste 300 kwalificatiemijlen voor de beroemde Rolex Fastnet Race behalen.

Contacten met de RORC

Willem Johannesma, voorzitter van de stichting Deltaweekend en zelf in het bezit van een startbewijs voor de Fastnet, vertelt ons in een interview:

“We zijn als organisator van de Veronicarace erg verheugd met dit resultaat, via ons bestuurslid bij de KR&ZVDe Maas is de Veronicarace bij de RORC aangeboden als extra kwalificatierace. Dat signaal werd meteen positief opgepakt, mede dankzij de goede contacten van De Maas bij de RORC. Bovendien kunnen we als Deltaweekend bogen op een groot aantal jaren ervaring en hebben we bij veel zeilers een reputatie van goed georganiseerde en professioneel geleide wedstrijden. Dit heeft naar mijn mening zeker meegespeeld bij het toekennen van de kwalificatiestatus voor de Rolex Fastnet Race”.

De start van de Veronicarace is op 12 juni en wordt gevaren vanuit de buitenzijde van de Roompotsluizen, waar een dag later ook de finishlijn ligt. Colijnsplaat fungeert traditiegetrouw als uitvalshaven en logistieke basis. Inschrijven is vanaf heden mogelijk op www.deltaweekend.nl.

De Rolex Fastnet Race vertrekt uit Cowes in Engeland en gaat non-stop via de Fastnet Rock bij Ierland terug naar Cherbourg in Frankrijk, in totaal ca 700 mijl zeilen. De 500 beschikbare plaatsen waren afgelopen januari in minder dan een uur uitverkocht, een teken dat offshore zeilen nog steeds populair is.

Johannesma:

“Dat was ook een van de redenen voor het Deltaweekend om de offshore Veronicarace ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum op het programma te zetten. Het jubileumjaar zou vorig jaar worden gevierd, maar we hebben het wegens de Covid-pandemie moeten doorschuiven 2021. We hopen dat het dit jaar wel lukt. We doen er alles aan om binnen de regels, het jubileum te vieren met een sportieve strijd op het water

Het Deltaweekend is al meer dan 50 jaar het grootste meerdaagse zeilevenement op het getijdewater van de Zeeuwse Delta. Vele jaren trok een uitgebreide wedstrijdvloot gedurende tien dagen van haven tot haven en was het iedere avond ergens anders feest aan de wal.

De Veronicarace werd buitengaats gevaren, waarbij het Veronica zendschip in de jaren zeventig als keerboei fungeerde.

Sinds 2016 is het Deltaweekprogramma gecomprimeerd tot een driedaags evenement en is de Veronicarace vervallen. Ter gelegenheid van het Deltaweekendjubileum is de Veronicarace vorig jaar als extraatje op de kalender gezet.

Het Deltaweekend trekt ieder jaar veel, vaak trouwe, deelnemers. Het bestuur mikt ook op vernieuwing en verjonging om dit unieke zeilevenement na dit jubileum nog vele jaren in stand te kunnen houden.

De jubileumwedstrijden worden een week na de Veronicarace gevaren, van 18 tot en met 20 juni vanuit Zierikzee, op het getijdenwater van de Oosterschelde. Uiteraard binnen de mogelijkheden en regels van de Covid.

foto: Anusjka Martens, Fotografie Objectivo

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: