Zeilers weerbericht weekend 20-21 maart 2021

Weerkaart vrijdag 19 maart 2021

Fris lente weekend. Een hogedrukkern ten westen van Ierland voert lucht van polaire oorsprong naar onze streken. Op de oostelijk flank van een hogedrukgebied ten westen van Ierland wordt er via een noordnoordoostelijk stroming koude, polaire lucht aangevoerd. Het hoog vormt een uitloper richting Scandinavië die zich geleidelijk zuidwaarts beweegt en morgen zaterdag 20 maart ’21 over ons land trekt. Morgen zaterdag 20 maart ’21passeert er ook langzaam een zwakke storing die voornamelijk voor bewolking zorgt en ook op zondag 21 maart ’21 zorgt een oplossende storing voor bewolking. Ondertussen ligt de kern van het hoog op zondag 20 maart ’21 ten westen van Frankrijk en deze trekt langzaam oostwaarts over Frankrijk.

Zaterdag 20 maart start met brede opklaringen maar al snel komen er meer wolkenvelden binnendrijven van over zee. 's Avonds wordt het zwaarbewolkt tot betrokken en kan er wat lichte regen of motregen vallen. Goed zicht, 's avonds matig zicht. Maxima rond 7 °C. Minima rond 1°C.

Wind op zee: Matige wind (10-15 kt) uit NO, krimpend naar NW en afnemend naar zwak tot matig (5-10 kt). Golven rond 0.9 m, afnemend naar 0.6m.

Wind aan de kust: Zwakke tot matige wind (5-10 kt) uit NO, krimpend naar NW en afnemend naar zwak (4-6 kt). Golven rond 0.6 m, afnemend naar 0.4m.

Rukwinden: Niet van toepassing.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is stabiel.

Weerkaart zaterdag 20 maart 2021

Zondag 21 maart start betrokken met nog kans op wat lichte regen en motregen, nadien blijft het zwaarbewolkt en wordt het overwegend droog. Matig, later goed zicht. Maxima rond 7 °C. Minima rond 6°C.

Wind op zee: Matige wind (10-15 kt) uit NNW, ruimend naar NNO en toenemend naar matig tot vrij krachtig (15-20 kt). Golven rond 0.8m, toenemend naar 1.3m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit NNW, ruimend naar NNO en toenemend naar matig (10-15 kt). Golven rond 0.6m, toenemend naar 0.9m.

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is stabiel.

Weerkaart zondag 21 maart 2021

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: