Nederlandse olympische zeilers starten goed op Lanzarote Regatta

Lanzarote Regatta

Tijdens de Lanzarote International Regatta van 21-26 maart komen drie olympische zeildisciplines in actie. Dit nieuwe evenement voor de 49er, 49erFX en de Nacra17 is ge-upgrade tot een heus olympisch kwalificatiemoment, waar in alle drie disciplines nog één Europese landenplek voor de Spelen van Tokio is te verdienen. Overigens alleen in de Nacra17 is dat voor Nederland relevant.

Het toernooi met zo een 240 deelnemers uit 40 landen is vandaag officieel begonnen en duurt tot en met vrijdag 26 maart. 
 
Waarom een nieuw internationaal evenement?
Als gevolg van de Corona-pandemie zijn de voorjaarszeilklassiekers zoals Semaine Olympique Française in Hyeres, Frankrijk en Trofeo Princesa Sofía op Mallorca, Spanje afgelast. Echter de zeilers en surfers op weg naar de Olympische Spelen hebben nog steeds grote wedstrijden nodig om zich te kwalificeren, dan wel voor te bereiden. 
 
De keuze voor Lanzarote als alternatieve locatie is dan snel gemaakt door de World Sailing (int zeilbond) omdat het grootste deel van de internationale zeilwereld op de Canarische Eilanden traint. Met 40 deelnemende landen is het een zeer hoog aangeschreven evenement. In de 49-erFX klasse mist eigenlijk alleen het team uit Australië en in de 49er (mannen) missen de Australiërs en Nieuw Zeelanders. Hoewel de Nacra klasse ook goed bezet is, ontbreken daar wel meerdere topteams.

Annemiek Bekkering en Annette Duetz

Goede start Bekkering en Duetz

Annemiek Bekkering en Annette Duetz staan na drie gezeilde races op de derde plaats. De tweevoudige wereldkampioenen van 2018 en 2019 zijn een van de favorieten in een veld van 46 deelnemers. 
 
Lambriex en Van Vugt trappen af met overwinning

Bart Lambriex en Pim van Vugt plaatsten zich in het najaar van 2020 voor de uitgestelde Spelen. Dankzij dit duo  doet Nederland voor het eerst mee in de high performance skiff klasse bij de mannen. Op dit evenement schiet het duo uit de blokken en wint de eerste race. Met vervolgens twee negende plaatsen, staat het duo op een voorlopige achtste plaats. 

Laila van der Meer en Bjarne Bouwer

Van der Meer en Bouwer in foilende Nacra 17

Het team met stuurvrouw Laila van der Meer (20) en bemanning Bjarne Bouwer (18) vaart nog maar kort mee in deze mixed olympische klasse. Na de Kieler Woche en het EK in het najaar van 2020 is dit pas hun derde grote internationale wedstrijd. Ze richten zich op deelname aan de Olympische Spelen van Parijs 2024, maar zeggen geen nee tegen deelname in Tokio als het lukt. 
 
Daarom moeten ze, om te beginnen, Nederland als land kwalificeren. Dat kan alleen nog op dit evenement en er zijn zes andere gegadigden: Finland, Kroatië, Griekenland, Polen, Hongarije en Rusland. Na de eerste dag en met 3 races geven is het in elk geval spannend en bezetten ze een 9e plaats in het tussenklassement.  
 
Op het EK 2021 eindigden Van der Meer en Brouwer op een knappe  12de plaats. Bondscoach Jaap Zielhuis was aanwezig en zei destijds: “Ze varen heel onbevangen rond. Gretig met veel plezier en overtuiging.” 

In Lanzarote worden ze begeleid door coach Karel Begemann. Begemann was ook hun coach bij de successen op het jeugd WK en de Jeugd Olympische Spelen (brons). Daarnaast ontfermt ook Aaron Mcintosh zich als mentor en supervisor over dit jonge team op weg naar Parijs. 

Klassement 49er FX 

1 SEBESI / DUBOIS (FRA) 11
2 NÆSS / RØNNINGEN (NOR) 11
3 BEKKERING / DUETZ (NED) 12
 
13 OFFERMAN & DE RUIJTER 26
16 VAN AANHOLT / SIEWERS 31
28 KARSENBARG / JANMAAT 38
39 BRAMERVAER / NIELSBY CHRISTENSE 55
 
Klassement 49er

1 DICKSON / WADDILOVE IRL 7
2 FLETCHER /BITHELL GBR 9
3 FISCHER / THIBAULT FRA 10
 
8 LAMBRIEX / VAN VUGT 19
 
Klassement Nacra 17

1 DLD 5
2 FRA 15
3 FRA 15
 
8 FIN  21
9 NED 23

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: