Laila van der Meer en Bjarne Bouwer hebben vizier weer op Parijs 2024

Laila van der Meer en Bjarne Bouwer

In de Nacra17 klasse moeten Laila van der Meer (20) en Bjarne Bouwer (18) genoegen nemen met de 14de plaats in het eindklassement van de International Lanzarote Regatta. Het jonge talentvolle team komt niet in aanmerking voor het ene laatste olympische landenticket, terwijl in het begin van de serie er nog redelijk goed uitzag. Met een waardevolle ervaring rijker richt dit team zich nu vol de Olympische Spelen van Parijs.  
 
Pas derde internationale evenement

In de mixed Nacra17 klasse zeilen de teams op catamarans die soms aan de wind en meestal voor de wind foilen. Met andere woorden; ze zweven boven het water. Deze innovatie in een toch al spectaculaire boot maakt het een fascinerende en ook zeer technische en complexe klasse. Voor Van der Meer en Bouwer was dit pas het derde internationale evenement bij de senioren en ze boeken snel veel progressie.
 
Hoewel de kans op die laatste landenkwalificatie vooraf, is er dan toch sprake van teleurstelling? We vragen het Bjarne Bouwer.

Teleurgesteld of tevreden?

Bjarne Bouwer geeft antwoord: “Met de 14e plek zijn we niet echt tevreden. We gingen van tevoren er natuurlijk niet vanuit dat we het land zouden kwalificeren voor de Olympische Spelen, maar ja, in je hoofd is er altijd een kleine kans. Dus we gingen er vol voor. En zoals Iedereen kon zien, die eerste twee dagen staan we er goed bij. En zelfs even voor onze concurrenten uit Finland bijvoorbeeld. Dat is supermooi, dat we dat in ieder geval hebben mogen ervaren hoe dat voelt. Om te strijden… en dan is het toch best wel ineens heel serieus. Dus als het dan niet lukt is het wel echt balen dat we dat niet vol hebben kunnen houden.”
 
Wat was de analyse?

“Het evenement begon heel goed voor ons, met iets minder wind. In die condities konden we het qua snelheid nog bij houden en we konden de juiste keuzes maken. Dat deden we goed.  Maar gedurende de week nam de wind toe en werd de baan wat eenzijdiger. Kortom, het werd een speedrace naar links. Dat konden we gewoon niet bijhouden qua snelheid, waardoor we niet ons eigen ding niet konden en steeds een beetje achter de feiten aanliepen. Dat was frustrerend en daar moeten we echt aan werken.”
 
En hoe nu verder?

“Als we naar Parijs kijken, dan weten we dat we Tokio in ieder geval uit ons hoofd kunnen zetten. We zijn heel gemotiveerd om een medaille te halen in Parijs en nu is het in ieder geval heel duidelijk wat we moeten doen en dan komt het vanzelf allemaal wel. Daar gaan we ook van genieten.”  

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: