Zeilers weerbericht weekend 6-7 maart 2021

Weerkaart vrijdag 5 maart 2021

Frisse lente. Tijdens het weekend stuurt een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden koude en droge polaire lucht over ons land.

Vandaag vrijdag 5 maart 2021 komen we onder de gunstige invloed van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. Via een noordelijke stroming wordt er maritiem, polaire lucht aangevoerd. Het hoog breidt zich oostwaarts uit over het continent en vormt een hogedrukgordel. Op zondag 8 februari ’21 splitst er zich boven de Balkan een kern af..

Zaterdag 6 maart wordt het opnieuw een zonnige dag met geleidelijk wat lichte cumulusbewolking landinwaarts en enkele hoge wolkensluiers. Goed zicht. Maxima rond 6 °C. Minima rond -1 à -2°C.

Wind op zee: Matige wind (8-12 kt) uit O, krimpend naar NO en afnemend tot matig (7-10 kt). Golven rond 0.75m.

Wind aan de kust: Zwakke wind  (4-6 kt) uit O, krimpend naar NNO en toenemend naar matig (8-12 kt). Golven rond 0.5m.

Rukwinden: Niet van toepassing

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is stabiel. In de loop van de namiddag ontwikkelt een thermisch effect (zeebries) waardoor de wind in kracht toeneemt langs de kust.

Weerkaart zaterdag 6 maart 2021

Zondag 7 maart wisselen lage wolkenvelden en soms brede opklaringen elkaar af. Matig, later goed zicht. Maxima rond 5 °C. Minima rond -3°C.

Wind op zee: Matige wind (7-10 kt) uit ONO, krimpend naar NNO. Golven rond 0.5m.

Wind aan de kust: Zwakke wind  (4-6 kt) uit O, krimpend naar NNO en toenemend naar matig (8-12 kt). Golven rond 0.4m.

Rukwinden: Niet van toepassing

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is stabiel. In de loop van de namiddag ontwikkelt een thermisch effect (zeebries) waardoor de wind in kracht toeneemt langs de kust.

Weerkaart zondag 7 maart 2021

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: