Team DutchSail naar finale Youth Foiling Gold Cup

Team DutchSail naar finale Youth Foiling Gold Cup

Het Nederlandse zeilteam: Team DutchSail – Janssen de Jong plaatste zich zondagmiddag als eerste en op overtuigende wijze voor de finale van de Youth Foiling Gold Cup. De kwalificatieserie duurt voor de overige zeven teams nog tot en met morgen, dinsdag, 9 maart.

Van de acht deelnemende teams gaan er uiteindelijk zes door naar de finale op woensdag 10, donderdag 11 en vrijdag 12 maart.

Youth Foiling Gold Cup vervanger Youth America’s Cup

De Youth Foiling Gold Cup is ontstaan als vervanger van de, in verband met Covid19, afgelaste Youth America’s Cup. Deze regatta had in Nieuw-Zeeland moeten plaatsvinden en wordt gezien als de opleidingsregatta voor de America’s Cup. In het verleden blonken onder andere Peter Burling en Blaire Tuke, de huidige topmannen van Team Emirates New Zealand, uit in deze regatta.

Team DutchSail

Favorietenrol voor Team DutchSail – Janssen de Jong?

Het Nederlandse team zeilde in de kwalificatieserie maar liefst zevenmaal naar de overwinning. Ook in de overige twee wedstrijden hielden ze de schade beperkt door als tweede en derde te eindigen. Coach Pieter Jan Postma waakt echter voor een favorietenrol en overmoedigheid bij zijn team.

Postma:

“We zijn sinds de zomer met dit project bezig. We hebben een sterke cultuur en organisatie neergezet. De basis is breed, dat heeft zich uitbetaald in de kwalificatie. Nu moeten we elkaar scherp blijven houden. Woensdag begint het pas, dan gaan de punten tellen. Alle zes de teams die de finale halen beginnen weer op nul. Dus één foutje en je staat op achterstand of erger, je mist je kans op het podium. Dat willen we voorkomen. Wij willen de lijn van de kwalificatie doorzetten. Dat betekent focussen op ons proces en elke dag een stap beter dan de dag ervoor.”

Het wordt spannend vanaf woensdag

Scipio Houtman:

“We waren net (maandagmiddag red.) op het water, kijken bij de knock-out serie van de kwalificatie. Wat dan direct opvalt is dat het niveau alweer hoger ligt dan gister. Iedereen leert supersnel en wordt met de race handiger. Het wordt spannend vanaf woensdag.”

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: