Europees Kampioenschap Finn zeilen: begin van olympisch afscheid

Finn zeilen

Het Europees Kampioenschap in de olympische Finn klasse wordt dit jaar gezeild in Vilamoura, Portugal. Nicholas Heiner, die al geplaatst is voor de Olympische Spelen neemt het in dit toernooi op tegen zo een 50 zeilers uit 28 landen. Dit EK wordt wel gezien als het begin van het olympische afscheid van deze populaire boot, aangezien de Finn klasse na Tokyo de olympische status verliest.

Het EK is voor velen ook een opwarmer voor de Finn Gold Cup (WK) in Porto, Portugal van 5 -12 mei dit jaar.
 
Dit is voor het eerst dat een groot deel van de vloot elkaar ontmoet sinds de Finn Gold Cup van 2019 in Melbourne. Slechts een paar van de beste zeilers ontbreken en 13 van de 17 zeilers die tot nu toe voor Tokio zijn geselecteerd zijn aanwezig. De top 10 van de EK van vorig jaar in Gdynia, Polen zijn ook allemaal in Vilamoura, inclusief de titelverdediger uit Hongarije, Zsombor Berecz en de winnaar van het olympische goud Giles Scott uit Groot-Brittannië.
 
Alternatieve locatie en schema

Oorspronkelijk was het plan om dit EK te zeilen in Hyeres, Frankrijk maar de Franse organisatoren moesten annuleren vanwege de Corona-pandemie. Het is de laatste in een lange lijst van evenementen die de afgelopen maanden in Vilamoura zijn gehouden. Van maandag 12 tot en met vrijdag 16 april staan twee races per dag gepland. Ook op vrijdag. Met andere woorden geen medalrace.
 
“Net een grote reünie”

Nicholas Heiner wordt tijdens de races ondersteund door zijn coach Jaap Zielhuis. Heiner gaf de volgende voorbeschouwing:

“We hebben er zin in. Jaap en ik staan te springen om weer te racen. Mooie vloot, bijna iedereen is er. Het is net een grote reünie op de haven. Natuurlijk, in de winter hebben we tot max 22 mannen gezien in Lanzarote, maar ook een hoop andere concurrenten niet. Zoals de Engelsman Giles Scott, die in deze winter druk was met de America’s Cup  in Nieuw Zeeland. De enige twee die volgens mij echt missen zijn de Nieuw Zeelanders. Die zien we straks op het WK in mei. Dus we hebben gewoon zin in een echte officiële grote wedstrijd. Het wordt een hele diverse week voor wat betreft de wind. Dus goed voor de allrounders. En een heel mooi moment om te zien hoe we uit de winter zijn gekomen. Zoals gezegd; ik heb er zin an om weer gas te geven.”

Labels

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: