Zeilers weerbericht weekend 10-11 april 2021

Weerkaart vrijdag 9 april 2021

Wisselvallig en koud. Fronten, verbonden aan een depressie die ten zuiden van onze kust naar het noordoosten trekt, blijven dit weekend ons weer bepalen.

Vandaag vrijdag 9 april 2021 komen we terecht in een zadelgebied met depressies boven Scandinavië en nabij Portugal enerzijds, en hogedrukgebieden boven de Balkan en de noordelijke Atlantische Oceaan anderzijds. We bevinden ons daarbij in milde en droge zuidwestelijke lucht.

De kern van het laag boven Portugal trekt op zaterdag 10 april ’21 noordoostwaarts over het zuiden van ons land trekt. Storingen verbonden met dit laag bereiken ons vrijdagnacht vanuit het zuidwesten. Beide storingen blijven zaterdag 10 april en een deel van zondag 11april ’21 over onze regio slepen.   

Zaterdag 10 april  is het zwaarbewolkt tot betrokken. 's Morgens is het waarschijnlijk nog droog en in de loop van de voormiddag valt er al wat lichte regen. Na de middag, 's avonds en 's nachts valt er vrij veel regen. Goed, later matig zicht. Maxima rond 8 °C. Minima rond 6°C.

Wind op zee: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit ONO, krimpend naar NO en toenemend naar krachtig (22-27 kt). Golven rond 1.2m, toenemend naar 1.8m.

Wind aan de kust: Matige wind (10-15 kt) uit uit ONO, krimpend naar NO en toenemend naar vrij krachtig (17-21 kt). Golven rond 0.7m, toenemend naar 1.0m.

Rukwinden: Tot 33 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zaterdag 10 april 2021

Zondag 11 april start betrokken met regen. Geleidelijk wordt het droger al blijft de kans op een klein buitje bestaan. Later op de dag komen er opklaringen. Goed zicht, matig in de neerslag. Maxima rond 6°C. Minima rond 5°C.

Wind op zee: Krachtige wind (22-27 kt) uit NNO. Golven rond 2.0m, afnemend naar 1.7m.

Wind aan de kust: Krachtige wind (22-27 kt) uit NNO, afnemend naar vrij krachtig (17-21 kt). Golven rond 1.6m, afnemend naar 1.4m.

Rukwinden: Tot 40 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zondag 11 april 2021

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: