Zeilers weerbericht weekend 15-16 mei 2021

Weerkaart vrijdag 14 mei 2021

Wisselvallig en onstabiel wekend. We komen dit weekend onder de invloed van een nieuwe depressie ten zuidwesten van Ierland die tijdens het weekend naar onze kust trekt. Een secundaire depressiekern vult vandaag vrijdag 14 mei 2021op boven onze omgeving. Ook het frontaal systeem dat rond deze kern ligt, lost vandaag vrijdag 14 mei 2021geleidelijk op. Morgen zaterdag 15 mei ’21 komen we onder de invloed van een lagedrukgebied ten zuidwesten van Ierland. Het occlusiefront trekt rond de middag zaterdag 15 mei ’21 over onze kust. Zondag 16 mei ’21 ligt deze kern boven het zuiden van Engeland. Eerst trekt dan een buienlijn over ons land, 's avonds 16 mei ’21 gevolgd door de occlusie.

Zaterdag 15 mei  is het eerst zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen. Na de middag wordt het wisselend bewolkt met buien, mogelijk met onweer. Matig zicht tijdens de buien. Maxima rond 14°C. Minima rond 12°C.

Wind op zee: Matige wind (7-10 kt) uit ZZO, ruimend naar ZW en toenemend naar vrij krachtig (17-21 kt). Golven rond 0.6m, toenemend naar 1.2m.

Wind aan de kust: Zwakke wind (4-6 kt) uit ZZO, ruimend naar ZW en toenemend naar matig (11-16 kt). Golven rond 0.3m, toenemend naar 0.7m.

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zaterdag 15 mei 2021

Zondag 16 mei is het wisselend en tijdelijk zwaarbewolkt met nu en dan regen of een onweersbui. Matig zicht tijdens de neerslag. Maxima rond 15°C. Minima rond 9°C.

Wind op zee: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit ZW, krimpend naar ZZW. Golven rond 1.2m.

Wind aan de kust: Matige wind (10-15 kt) uit ZW, krimpend naar ZZW. Golven rond 0.7m.

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zondag 16 mei 2021

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: