Scheveningen500 afgelast

Scheveningen500

Vanwege de nog altijd voortdurende onzekerheid inzake Covid-19 en het daarmee samenhangende beleid van de Nederlandse en Engelse overheid heeft het bestuur van Stichting Zeilrace en Rally besloten om Scheveningen500 Editie 2021 af te gelasten.

In een zopas verzonden bericht naar onze redactie schrijven ze:

 We zijn de afgelopen weken geconfronteerd met:

  • De Nederlandse overheid, die overweegt om stappen te zetten in de richting van het opheffen van door haar opgelegde beperkingen aan het maatschappelijk verkeer, aan reizen, aan (wedstrijd)sport en aan het bezoeken van winkels, horeca en culturele evenementen – maar die daar geen garanties voor afgeeft en op het moment van schrijven (zeil)wedstrijden nog tegenhoudt.
  • Engelse havens (waaronder Sussex Harbour in Plymouth – de geplande eindbestemming) hebben ons laten weten, dat zij ons onder de omstandigheden niet kunnen faciliteren: de Engelse regelgeving schrijft voor dat buitenlandse bezoekers 10 dagen in quarantaine moeten blijven, waarbij dat niet aan boord van het eigen schip mag zijn. Daarnaast verwacht men grote drukte van eigen (Engelse) schepen, die naar verwachting in de zomer massaal naar Zuid-Engeland zullen komen. Waarmee het moeilijk is om een groot aantal ligplaatsen voor Scheveningen500 te reserveren.

 
Goed zeemanschap, veiligheid en een goede sfeer staan centraal bij Scheveningen500.

De huidige omstandigheden maken het onmogelijk om met voldoende zekerheid invulling te geven aan deze drie factoren. 

  • Naar een haven varen met een vloot zeiljachten zonder zekerheid over een veilige ligplaats en met quarantaine-risico’s is strijdig met goed zeemanschap;
  • Langer wachten met een beslissing beperkt de, door ons vanuit veiligheidsperspectief gewenste, minimale voorbereidingstijd, die wij aan onze deelnemers willen gunnen; 
  • Zeilwedstrijden zijn (nog) niet toegestaan;
  • Vrij reizen door familie- en bemanningen van- en naar Zuid-Engeland is niet gegarandeerd;  
  • Wal-evenementen kunnen in juli mogelijk nog steeds hinder ondervinden van beperkingen:  1,5 meter, horeca-bezoek, avondsluitingen;

Voorbereiding Editie 2023

Het afblazen van Editie 2021 spijt ons bijzonder. De afgelopen maanden is alles in gereedheid gebracht voor de zeezeilklassieker, waarvan de start gepland stond op zaterdag 17 juli. 
De voorbereidende bijeenkomst (zoomcall) op 7 februari jl. was een groot succes met 90 deelnemers.
De inschrijving liep onder de onzekere omstandigheden zeer goed. Reeds 20 studenten meldden zich aan voor de StudentLeague – de speciale wedstrijdklasse van Scheveningen500 waarin zeilende studenten het tegen elkaar opnemen. We gaan niet bij de pakken neerzitten en starten het komend najaar met de voorbereidingen voor Editie 2023 – dat wordt een hele mooie en daar hebben we buitengewoon veel zin in.
 
Vervangend evenement voor Deelnemers Student-League

Vooruitlopend op Editie 2023 zullen wij onderzoeken of we dit najaar (post-corona) een kleiner, vervangend evenement voor de reeds aangemelde deelnemers van de Student-League kunnen organiseren. Waar de overige reeds ingeschreven deelnemers en schepen deze zomer kunnen gaan varen – hebben studenten zonder boot die mogelijkheid niet. En Scheveningen500 wil het enthousiasme onder de aangemelde jongeren vasthouden en als dat enigszins mogelijk is dit naar op een gepaste wijze faciliteren. De ingeschreven jongeren zullen daarover benaderd worden.

Tenslotte  

Stichting Zeilrace & Rally (ZRR) organiseert elke twee jaar de zeezeilklassieker Scheveningen500.
Dit zeezeilevenement combineert een langebaanwedstrijd (500Nm) voor gemeten zeiljachten en een toertocht (350Nm) voor recreatieve zeilers, die in groepsverband hun zeezeilgrenzen willen verleggen. Genieten van de sportieve, ongedwongen en gezellige sfeer is kenmerkend voor Scheveningen500. 

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: