Team Childhood I pakt eindoverwinning in Proloog van Ocean Race Europe

Team Childhood

Team Childhood I pakt maandag met een tweede plaats in de derde stage van de proloog de eindoverwinning. Het jonge Nederlands - Zweedse team moet na een korte maar uitdagende etappe van zo’n 200 mijl de winst met een paar honderd meter verschil aan de AmberSail (Lit) laten. Maar mede door de winst in de tweede etappe pakt het team wel de eindoverwinning.

De Childhood I zet nu koers naar thuishaven Den Haag. Vanuit Den Haag zal het team na een korte pitstop koers zetten richting Lorient, Frankrijk voor de start van The Ocean Race Europe op 29 mei.

Weinig tot geen slaap

Aan boord van de Childhood I naast drievoudig Olympiër Pieter Jan Postma en vaste schipper EJ van Housselt maar liefst negen zeilers onder de dertig jaar. Onder hen de 26-jarige co-schipper Jelmer van Beek.

Van Beek: “Dit was weer een uitdagende etappe. Ongeveer 200 mijl langs de kust van Zweden naar het zuiden. Al snel namen we de leiding maar zodra de wind tegen draaide kwam de Ambersail weer opzetten. Aan de wind gaan zij toch nog een klein beetje harder. Hierdoor kregen we een interessante matchrace in de dichte mist. Al heel vroeg in de ochtend zijn we eigenlijk gestopt met ons wachtsysteem en is er niemand meer gaan slapen. Iedereen was alleen nog maar bezig om de boot zo hard mogelijk te laten gaan.”

De 28-jarige Rotterdamse navigator Max Deckers vult Van Beek aan: “Deze etappe was op te delen in twee stukken. In het eerste gedeelte ging het alleen maar om snelheid en zorgen dat we het juiste zeil op hadden staan, dat ging uitstekend. In het tweede gedeelte ging het meer over aanpassen en flexibel zijn, ook in de positionering van de boot. Dat ging eigenlijk ook heel goed. Uiteindelijk hebben we meer dan vier uur op een paar honderd meter van AmberSail gevaren. Zij weten uiteindelijk net voor ons te finishen. Maar we zaten er goed bij en mogen trots zijn op het eindresultaat als team.”

Overwinning van de nieuwe generatie

Drievoudig-Olympiër Pieter-Jan Postma, aan boord als coach om het leerproces te begeleiden, was na afloop trots.

Postma:

“De afgelopen weken hebben we als team een reuze stap gezet. We hebben veel van onszelf en elkaar gevraagd. We begonnen dan ook enigszins vermoeid aan deze laatste etappe. En hebben een paar kleine foutjes gemaakt. Ondanks dat zijn we in elkaar blijven geloven en blijven vechten. In deze etappe leverde dat een tweede plek op. Genoeg voor de eindoverwinning. Dit is echt de overwinning van de nieuwe generatie. Het is een prachtig proces met grandioze mensen.”

Snelkookpan voor teamproces

Laura van Veen:

“Deze proloog was een snelkookpan voor ons teamproces. Door onze overwinning in de tweede etappe groeide het vertrouwen en ook de drang om deze proloog te winnen. Vooraf hadden we besproken dat deze proloog zou gaan om het leerproces, maar als je dan zo dichtbij bent wil je ook winnen. Als team zijn we supertrots dat dit is gelukt.”

The Ocean Race Europe

Van Beek:

“Ik heb zin in de The Ocean Race Europe zelf. We leren superveel met dit jonge team maar ik kijk er ook erg naar uit om te gaan samenwerken met de ervaren mannen. Tienpont, Poortman, Verbraak en Van Niekerk, mannen die de ervaring hebben van de voorgaande races. Daardoor kunnen we alleen maar beter en sterker worden. En dan komen er met Viva Mexico, AkzoNobel Racing en het Mirpuri Foundation Racing Team ook nog eens drie teams op het water bij, waardoor we met zeven in plaats van vier boten de strijdt aangaan. Dat beloofd heel gaaf te worden!”

Crewlijst Proloog

 1. Jelmer van Beek (NED)
 2. Rutger Vos (NED)
 3. Max Deckers (NED)
 4. Laura van Veen (NED)
 5. Arianne van Loosdrecht (NED)
 6. Lars van Stekelenborg (NED)
 7. Robin Jacobs (NED)
 8. Julius Hallström (SWE)
 9. Matt Whitehead (SA)
 10. Pieter Jan Postma (NED)
 11. E.J. van Housselt (NED)

The Ocean Race Europe etappes

 • 29 mei 2021 - Leg 1: Lorient, FRA => Cascais, POR.
 • 6 juni 2021 - Leg 2: Cascais, POR => Alicante, ESP.
 • 13 juni 2021 – Leg 3: Alicante, ESP => Genua, ITA

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: