Nieuwe Class 40 voor Belgische schipper Jonas Gerckens te water

Class 40 Volvo 164

Jonas Gerckens' Volvo 164 is klaar om het op te nemen tegen van de meest prestigieuze offshore races. Na een bouwperiode van 8 maanden is de gloednieuwe VOLVO 164 (Class 40) van oceaanracer Jonas Gerckens deze week voor het eerst te water gegaan in La Trinité-Sur-Mer.

Een emotioneel moment voor de Belgische schipper maar ook voor zijn hele team die betrokken waren bij het ontwerp en de bouw. Voor het ontwerp heeft Jonas Gerckens  scheepsarchitect David Raison gekozen. Hij is de eerste architect die de opvallende ronde boegen in het offshore zeilen heeft geïntroduceerd. De boeg in de vorm van een scow werd voor het eerst te gezien op een Mini 6.50 in 2010.

Jonas Gerckens

Zoals elke offshore racer / schipper droomde Jonas Gerckens ervan om op een dag zijn eigen boot te hebben, een boot die door de architect en door hemzelf was ontworpen volgens zijn doelstellingen en zijn manier van zeilen. Woensdag 20 mei is Jonas' droom werkelijkheid geworden.

Met de VOLVO 164 kan Jonas zich op de wereldtop van het offshore zeilen richten. De eerste trainingen zullen zeer snel plaatsvinden in Lorient (Bretagne, Frankrijk). Jonas zal daarna op zondag 27 juni starten in de regatta "Les Sables-Horta-Les Sables” samen met Benoit Hantzperg, zijn co-skipper en ontwerper van de zeilen (Technique Voile) voor deze Class 40. Met Benoit aan boord zal Jonas in staat zijn de meest geschikte zeilconfiguratie en beste zeiltrim snel te vinden.

De training duurt tot oktober. Jonas zal daarna met Benoit Hantzperg aan de start verschijnen van de beroemde Transat Jacques Vabre. De start is voorzien in Le Havre op zondag 7 november en brengt de vloot naar Martinique. Jonas' doel is een plek in de TOP 8.

Benoit Hantzperg

Het programma voor de VOLVO 164 ziet er de komende maanden en jaren zeer spannend uit. In de Route du Rhum die van start gaat in 2022 wil Jonas de TOP 5 wil halen (in 2018, tijdens zijn eerste deelname op een "gerestaureerde" tweedehands boot, had Jonas het Belgische record verbroken door als 14e te eindigen).

Jonas zou daarna ook graag deelnemen aan de Globe 40, een race rond de wereld in acht etappes.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: