Zeilers weerbericht weekend 22-23 mei 2021

Weerkaart vrijdag 21 mei 2021

Een weekend met twee gezichten. Een diepe depressie boven de Britse Eilanden zorgt boven onze streken voor een sterke zuidwestelijke maritieme luchtstroming, zaterdagnamiddag en zondagvoormiddag genieten we tijdelijk van een weersverbetering onder invloed van een mobiele wig.

Vandaag vrijdag 21 mei 2021 bevinden we ons op de zuidoostflank van een depressie, met centrum boven Engeland, in een zeer sterke zuidwestelijke stroming. Een ingedraaide occlusie, verbonden met deze kern, nadert daarbij vanuit het noordwesten en zal vandaag vrijdag 21 mei 2021 en volgende nacht net ten noorden van de kust blijven liggen.

Morgenvoormiddag zaterdag 22 mei ’21 beweegt dit hele systeem naar het noordoosten. Een mobiele wig zal vanaf morgenmiddag zaterdag 22 mei ’21 stilaan voor een weersverbetering en voor een afname van de wind zorgen. Een nieuwe regenzone nadert zondagnamiddag 23 mei ’21 vanuit het westen en zal zondagavond de regio passeren. Ook maandag 24 mei ’21 zorgt een occlusie voor wisselvallig weer.

Zaterdag 22 mei  s het zwaarbewolkt tot betrokken met van tijd tot tijd regen of buien. In de late namiddag wordt het geleidelijk droger. Matig zicht in de neerslag. Maxima rond 12°C. Minima rond 10°C.

Wind op zee: Harde wind (28-33 kt) uit WZW, ruimend naar WNW en afnemend naar matig (7-10 kt). Golven rond 2.5m, afnemend naar 1.2m.

Wind aan de kust: Krachtige wind (22-27 kt) uit WZW, ruimend naar WNW en afnemend naar matig (7-10 kt). Golven rond 1.5m, afnemend naar 0.7m.

Rukwinden: Tot 40 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht wordt steeds stabieler in de loop van de dag.

Weerkaart zaterdag 22 mei 2021

Zondag 23 mei zijn er eerst zonnige perioden. Na de middag neemt de bewolking geleidelijk toe en 's avonds gaat het regenen. Goed zicht. Maxima rond 14°C. Minima rond 9°C.

Wind op zee: Matige wind (11-16 kt) uit WZW, krimpend naar ZZW en toenemend naar vrij krachtig (17-21 kt). Golven rond 1.0m, toenemend naar 1.4m.

Wind aan de kust: Matige wind (8-12 kt) uit WZW, krimpend naar ZZW en toenemend naar matig (11-16 kt). Golven rond 0.7m, toenemend naar 0.9m

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is stabiel.

Weerkaart zondag 23 mei 2021

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: