Belgen en Nederlander kapen de prijzen weg tijdens de Ruta de la Sal 2021

Yellow Rose

De Spaanse wedstrijd Ruta de La Sal wordt een onderonsje van de Lage Landen. Maarten Jan Ringers wint met de Yellow Rose (X-35) de overall prijs van de Ruta De La Sal die gaat van Port Ginesta, Spanje naar San Antoni, Ibiza. Glenn De Brouwer wordt met Diabolic (Sun Fast 35) eerste in zijn klasse full crew en derde overall. Bovendien wint hij het doublehanded klassement. Eddy Lekens vaart met zijn RepoMan (Swan 44) eerste in de Classic klasse en tweede in de doublehanded klasse.

De wedstrijd zou normaal gezien vrijdagochtend 28 mei starten in Port Ginesta maar wordt uitgesteld tot ’s avonds en ingekort vanwege de lichte weersomstandigheden. Heel wat deelnemers gooien om deze reden tijdens de wedstrijd de handdoek in de ring.

La Ruta de la Sal

Licht weer zorgt voor twee mogelijke routes

Het lichte weer zorgt voor een tactische wedstrijd. Na de start splitst het deelnemersveld zich op in twee grote delen. Boten die de kortste route ten noorden van de lay-line kiezen, zien hun kansen op wind kleiner worden en belanden al snel in kakkershoek. Deelnemers die kiezen voor de zuidelijke route krijgen als beloning voor hun afgelegde weg wat meer wind in de zeilen.

Op 20 mijl van de finish wacht een moeilijke beslissing. Moet de wind gezocht worden in het Noorden of wordt het wachten op het nieuwe weersysteem in het Zuiden? RepoMan gaat voor de langere noordelijke route terwijl Diabolic kiest voor het zuidelijk weersysteem. Beide routes leveren hun voordelen op en terwijl de zoektocht naar snelheid tijdens deze laatste uren cruciaal wordt, wacht in de baai van San Antoni als toetje een windstilte die enkele uren zal aanhouden.

Routeringssoftware Squid X

De Belgische boten Diabolic en RepoMan gebruiken het Belgische routeringsprogramma Squid X en de hoge resolutie GRIB files van Arpege (9km) van het Franse weerinstituut. Deze weerkaarten blijken het dichtst bij de werkelijkheid aan te leunen. Beide boten kiezen nagenoeg dezelfde route en dat levert hen mooie podiumplaatsen op.

Windstilte met zicht op de finish

Rond twee uur ’s nachts valt de wind plotseling helemaal weg daardoor worden een aantal deelnemers vlak voor de finishlijn verplicht om urenlang richtingloos rond te dobberen met zicht op de eindmeet. Echte windstilte is een vreemd fenomeen. Het werkt ontzettend op de zenuwen. Aan boord van de RepoMan worden allerlei toeren uitgehaald om toch opnieuw wind in de zeilen te krijgen. Het mag echter niet baten. Geduldig wachten is de enige optie. Laat dit nu net een eigenschap zijn waar de schipper in kwestie niet meteen om bekend staat.

Na ongeveer drie uur wachten, wijzen de boegen eindelijk richting finish en kunnen de bemanningen, na een vermoeiende en lange wedstrijd tevreden in hun beddenbakjes kruipen.  

YELLOW ROSE: Winnaar Overall

Marten Jan Ringers is met de X-35 Yellow Rose van Jachtclub Scheveningen geen onbekende in het wedstrijdcircuit en won vroeger in Nederland met zijn X-332 ook vele wedstrijden.

Marten Jan Ringers

Het team bestaat uit:

Marten Jan Ringers (NED), Johan Offermans (NED), Daniel Puig (ESP) en Aureli Bisbe (ESP).

Marten Jan Ringers:

“Deze overwinning hebben we echt als team geleverd. We zijn vooral blij dat we na zo’n lange tijd weer mochten zeilen. De wind maakte dat het erg belangrijk was om de boot in gang te houden.”

Johan Offermans:

“De omstandigheden waren ideaal voor ons, toch bleef het spannend met als hoogtepunt de finish in de baai met windstiltes.”

DIABOLIC: Winnaar doublehanded, Winnaar in zijn klasse full crew en derde overall

Glenn De Brouwer (BEL) en Nico Devos (BEL), nog niet helemaal bekomen van hun overwinningsroes van vorige week, doen alles nog eens dunnetjes over. Het succesvolle duo vaart daarmee dit jaar alweer de tweede grote overwinning tegemoet. Volgens mij wordt het tijd voor een grotere prijzenkast.

Nico de Vos en Glenn de Brouwer

Nico Devos:

“Het was een prachtige wedstrijd die zeer tactisch gespeeld moest worden en spannend was tot het einde. Ik doe echt mijn pet af voor de organisatie en wil hen uitdrukkelijk bedanken. Ze hebben zich niet laten tegenhouden door de moeilijke omstandigheden waarin alles georganiseerd moest worden. Geen evidentie in deze tijden. Alles was tot in de puntjes voorzien. Het bewijst toch maar dat het, mits enige moeite, wél kan.”

REPOMAN: Winnaar Classic en tweede in doublehanded

Eddy Lekens (BEL) en Kathleen Rutten (BEL) wonnen met hun Swan 44 S&S (bouwjaar 1973) overtuigend in de Classic klasse. In de doublehanded klasse werden ze tweede.

Andere deelnemers

Buiten de winnaars deden nog enkele andere Belgen en Nederlanders mee. Frans van Belle (NED) werd met zijn prachtige La Belle (Swan 56) 10de. Alex Staring (BEL) werd met de Flomali 2 (Swan 60) 11de.

Jammer van de festiviteiten

Normaal gezien staan er de deelnemers in San Antoni een hoop festiviteiten te wachten maar omwille van COVID en de weersomstandigheden werden deze ingekort tot het absolute minimum. Niettegenstaande was het een succesvolle editie.

Het mag gezegd worden dat de organisatie er alles eraan gedaan heeft om het wedstrijdseizoen succesvol op te starten in zeer moeilijke omstandigheden. We zijn hen daarvoor zeer dankbaar. Een geluid dat te horen was onder alle deelnemers die we gesproken hebben.

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: