VIDEO: The Ocean Race Europe-vloot op weg naar virtuele keerboei

The Ocean Race Europe

Afgelopen zaterdag ging in het Franse Lorient in zeer lichte zeilcondities de eerste editie van The Ocean Race Europe van start. Dat vergde direct al de nodige concentratie van de 12 teams; wind zoeken, voortdurend de zeilen trimmen en ondertussen de concurrentie in de gaten houden. Zoals verwacht zijn de verschillen in de IMOCA 60 en VO 65-klasse klein.

De vloot heeft inmiddels de Golf van Biskaje verlaten en Kaap Finisterre, de noordwestelijke hoek van Spanje, gerond. De 7 VO65’s en de 5 IMOCA 60’s racen nu in westelijke richting naar de virtuele keerboei op de Atlantische Oceaan, waarna de eindsprint naar de finish in Cascais wordt ingezet.

Racefavoriet Mirpuri Foundation Racing Team van de Franse schipper Yoann Richomme leidde de VO65’s Lorient uit. Daarbij werden ze op de hielen gezeten door de andere 6 VO65’s. Momenteel vaart AkzoNobel Ocean Racing met de Nederlandse Rosalin Kuiper in tweede positie op slechts 9,6 nautische mijlen (nm) verwijderd van de koploper.

Sailing Poland van schipper Bouwe Bekking vaart in derde positie als meest noordelijke VO65 van de top 4. Team Childhood I van schipper Simeon Tienpont en navigator Wouter Verbraak heeft zich tussen de twee koplopers en Sailing Poland gepositioneerd. Ze nemen de vierde plek in, slechts 0,3 nm achter Sailing Poland. Het verschil tussen de eerste 4 boten is slechts 16,1 nm.

De derde Nederlandse schipper, Gerwin Jansen, met de Nederlandse navigator Jolbert van Dijk, heeft zijn The Austrian Ocean Racing Project als meest noordelijke VO65 gepositioneerd. De Oostenrijkse boot ligt laatste op 30,9 nm achterstand, maar mist een belangrijk zeil om op de ruime- en voor-de-windse rakken de snelheid van de concurrentie te kunnen matchen.

In de ontwikkelingsklasse IMOCA 60 was het 11th Hour Racing Team van schipper Charlie Enright (USA) die als eerste Lorient achter zich liet. Al match racend met de andere 4 IMOCA 60’s. Inmiddels gaat LinkedOut van schipper Thomas Ruyant (FRA) aan de leiding met een voorsprong van slechts 0,5 nm op 11th Hour Racing Team. Hekkensluiter Germany Offshore Racing heeft een achterstand van 42,5 nm.

De vloot wordt aanstaande woensdag in Cascais/Portugal verwacht. LinkedOut heeft op het moment van schrijven nog 720,8 nm voor de boeg. Mirpuri Foundation Racing Team nog 745,2 nm.

Voor een terugblik op de eerste 24 uur van de race:

Voor de live race tracker, zie https://www.theoceanrace.com/en/europe/racing/tracker

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: