Nicholas Heiner in actie op WK Finn zeilen

Nicholas Heiner Finn zeilen

Aanstaande zaterdag 8 mei start het Wereldkampioenschap Finn zeilen in Porto, Portugal. Voor Nicholas Heiner, die al geplaatst is voor de Olympische Spelen van Tokio, is dit de laatste grote krachtmeeting voor de Spelen. De Finn-klasse zelf spreekt van de ‘65ste Gold Cup’, zoals dit toernooi traditioneel genoemd wordt. Meer dan 60 zeilers uit 33 landen  zijn ingeschreven. Het is de eerste keer dat de hele vloot samenkomt sinds de Finn Gold Cup 2019 in Melbourne, Australië. Op dat WK pakte Heiner het zilver.
 
Naast die zilveren plak in Melbourne 2019, wist Nicholas Heiner in 2017 ook al het brons te winnen op het WK van 2017 in Hongarije en werd hij wereldkampioen in de olympische Laser klasse. Het goud in de Finn ontbreekt nog op de erelijst van de sympathieke zeiler uit Enkhuizen. Voor de kust van Porto, op de Atlantische Oceaan, ontmoet de TeamAllianz zeiler meerdere Finn wereldkampioenen, waaronder zijn pre-Corona  trainingspartner en titelverdediger Josh Junior uit Nieuw-Zeeland, die sinds de overwinning in 2019 geen groot Finn-evenement meer heeft gezeild. Junior won in de tussentijd, samen met landgenoot Andy Maloney, die ook in Porto meedoet, wel de prestigieuze America's Cup voor Nieuw Zeeland.
 
Heiner en Junior nemen het op tegen de man in vorm, Zsombor Berecz, uit Hongarije, die vorige maand met succes zijn Europese titel verdedigde in Vilamoura, en tegen 2016 Olympisch gouden medaillewinnaar Giles Scott uit Groot-Brittannië, die tweede werd op dat recente EK in Vilamoura. Op weg naar Rio was Scott onverslaanbaar, maar tijdens deze olympische cyclus heeft hij zijn tijd moeten verdelen tussen zeilen in de Finn en als tacticus in de America’s Cup voor het Britse team en net weer op de weg terug in de Finn.

Heiner: “We zijn lekker fris”

Nicholas Heiner is in Porto met zijn coach Jaap Zielhuis. Heiner geeft de volgende voorbeschouwing:

“We zijn al even in Porto en ik heb begin van de week een paar rustdagen gehad. Hadden we wel verdiend. Het ging goed in voorbereiding we hadden goede oefenraces. Mooie wind, mooie golven, we zaten er lekker in en de snelheid was goed.”
 
“We zijn lekker fris. Het was goed om even thuis te zijn na het EK. Enigszins even uit het zeilen. In Nederland wel een fysieke test gehad en wat mediazaken gedaan. Maar gewoon lekker om weer familie en wat vrienden te zien. Dat heeft me goed gedaan. Ook hebben we het EK de gedebrieft. Het leek allemaal stukken erger dan dat het eigenlijk was natuurlijk.   Maar, we hebben wel wat goede punten eruit gehaald en gaan vol goede moed, en met deze lessen van het EK, op naar het WK.”
 
“Iedereen is hier. Ook de Nieuw Zeelanders. Dus ja, het hele olympische veld is compleet, op de Japanners na. Er moeten nog twee landenplekken vergeven worden. Wij gaan voor die wereldtitel, maar zijn tevreden met een podiumplaats. Er wordt genoeg wind voorspeld dus goed dat onze fysio ook mee is, die gaan we hard nodig hebben.”

Programma

Vanaf 8 mei staan elke dag twee races op het programma tot en met 12 mei. De Finn Gold Cup kent van oudsher geen medalrace. 

Website evenement met uitslagen: https://2021.finngoldcup.org/

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: