Zeilers weerbericht weekend 8-9 mei 2021

Weerkaart vrijdag 7 mei 2021

Geleidelijk warm en onstabiel. Na de passage van een storing op zaterdag 7 mei ‘21, verbonden aan een diepe depressiekern ten westen van Ierland, wordt zeer warme lucht vanuit het zuiden aangevoerd die steeds onstabieler wordt.

In de loop van vandaag vrijdag 7 mei 2021 breidt een uitloper van hoge druk uit over West-Europa, die ons weer volgende nacht ook nog gunstig bepaalt. Ondertussen nadert een actieve regenzone vanuit het westen. Het warmtefront van dit systeem zal morgen zaterdag 8 mei ’21 overdag voor regen zorgen. 's Avonds trekt het warmfront weg. We komen dan in de warme sector waarin gevoelig zachtere lucht uit het zuiden wordt aangevoerd. Het koufront zal pas maandag 10 mei ’21 doortrekken, maar aan de voorzijde hiervan kunnen zondag 9 mei ’21 ook al onweersbuien ontstaan.

Zaterdag 8 mei is het eerst zwaarbewolkt tot betrokken met regen. Vanaf de late namiddag wordt het droog en verbreden de opklaringen. Matig tot goed zicht. Maxima rond 16°C. Minima rond 5°C.

Wind op zee: Vrij krachtige tot krachtige wind (20-25 kt) uit ZZO, tijdelijk toenemend naar krachtig (22-27 kt). Later ruimt de wind naar ZW en neemt af naar matig tot vrij krachtig (15-20 kt). Golven rond 0.7m, toenemend naar 0.8m.

Wind aan de kust: Matige wind (11-16 kt) uit ZZO,  tijdelijk toenemend naar matig tot vrij krachtig (15-20 kt). Later ruimt de wind naar ZW en neemt af naar matig (10-15 kt). Golven rond 0.5m.

Rukwinden: Tot 33 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zaterdag 8 mei 2021

Zondag 9 mei begint de dag met enkele opklaringen. Al snel wordt het wisselend tot zwaarbewolkt en vanaf de voormiddag kan er hier en daar een bui vallen, mogelijk vergezeld van onweer. Matig zicht. Maxima rond 22°C. Minima rond 12°C.

Wind op zee: Matige wind (10-15 kt) uit ZZW, tijdelijk valt de wind weg en draait later naar Z. Golven rond 0.6m, afnemend naar 0.4m.

Wind aan de kust: Matige wind (10-15 kt) uit ZZW, tijdelijk valt de wind weg en draait later naar Z. Golven rond 0.3m.

Rukwinden: Tot 21 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht wordt steeds onstabieler met het naderen van het koufront.

Weerkaart zondag 9 mei 2021

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: