Kitefoilen in de plaats van Mixed Two Person Keelboat Offshore zeilen bij olympische spelen Parijs 2024

Kitefoilen

Het Mixed Two Person Keelboat Offshore zeilen stond al enige tijd op de helling bij het IOC. Donderdag 10 juni heeft het IOC dan toch de nieuwe discipline Kitefoilen uitgebreid van één naar twee olympische medailles voor de Spelen van Parijs in 2024 en dit ten nadelen van het Mixed Two Person Keelboat Offshore zeilen. Een beslissing die door de Nederlandse kitefoilers goed is ontvangen maar niet te verteren valt voor de Belgische zeiler Jonas Gerckens.

Deze beslissing wordt natuurlijke door de talentvolle Nederlandse kitefoilers van de nationale selectie met enthousiasme is ontvangen.

Annelous Lammerts (NED): 

“Ik ben echt super blij met deze keuze van het IOC. Hiervoor ben ik in het freestylen altijd een individuele atleet geweest, maar het oog op mijn olympische droom heb ik de switch gemaakt naar het kitefoilen. Nu het een individuele medaille wordt hangt straks alles af van mijn eigen prestaties. Dat is heel gaaf en tegelijk ook wel spannend. Ik ga de komende 3 jaar in ieder geval alles geven om mij te plaatsen.”

Jis van Hees (NED): 

“Wow, dit is echt heel gaaf. Natuurlijk zagen we deze beslissing al wel een beetje aankomen maar dat het dan ook gebeurt is des te mooier. In mijn ogen is het een logische beslissing voor de kitesport. De mixed relay voelde toch een beetje geknutseld, zeker ook omdat de andere wedstrijden door het jaar heen bijna allemaal individuele wedstrijden zijn. Het is niet zoals met het zeilen dat je met zijn tweeën in een boot zit. Het zal niet makkelijker worden en we zullen als team met elkaar beter moeten worden. Maar ik ben hier wel echt heel erg blij mee.”

Tweede kitefoil medaille in plaats van mixed offshore

Het IOC heeft het Offshore zeilen definitief van het Olympische programma gehaald. In plaats daarvan krijgt de nieuwe discipline Kitefoilen niet één maar twee medailles.

Jaap Zielhuis (NED), bondscoach Team Allianz (nationale selectie):

"We kunnen met deze beslissing leven. We zagen met mixed offshore goede kansen om in Nederland olympisch en zeezeilen te verbinden, maar zien ook de hoge kosten als obstakel. Anderzijds zijn we blij dat met Kitefoilen een nieuwe groeiende sport nu breder vertegenwoordigd is. De uitbreiding van het aantal medailles in het Kitefoilen maakt het Olympische programma ook toegankelijker voor kleinere landen. Nu kun je met één sterke mannelijke of vrouwelijke kitefoiler al competitief zijn. Bij een mixed relay werkte het vinden van twee sterke atleten drempelverhogend."

Jonas Gerckens en Sophie Faguet

Jonas Gerckens en Sophie Faguet

Jonas Gerkens is enorm teleurgesteld en vindt het een schande

Jonas Gerckens (BEL) vertelt ons:

"De teleurstelling is overweldigend. Dit besluit, dat indruist tegen de veranderingen die reeds zichtbaar zijn in de zeilsport en de sport in het algemeen, is een schande. Soms duurt het wat langer voor de grote lichamen van de sport om verandering te accepteren."

"De Red Dolphins geven wel niet op. Enerzijds zijn de Europese en werelddoelstellingen vanaf 2021 nog steeds relevant en anderzijds zal het programma van de nieuwe Class 40 VOLVO164 ons ook bezig houden met de Transat Jacques Vabre in 2021 (doelstelling Top 8) en de Route du Rhum 2022 (doelstelling Top 5)."

Tot slot twijfel ik er niet aan dat double-handed oceaanraces in 2028 op het programma van de Spelen van Los Angeles zullen staan. En u kent onze intenties al om België met trots te vertegenwoordigen. "

Mixed offshore zeilen

Foto boven: Sander van der Borch.
Foto's onder: Delphin Simon

 

 

 

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: