Zeilmakers tips voor de start van het zeilseizoen

zeilmaker

Eindelijk is de zomer daar in België en Nederland. Het herinnert ons er weer aan hoe belangrijk het is om zeilen en uitrusting te controleren nu het zeilseizoen weer volop van start gaat. Zeker als je van plan bent om een langere zomercruise met je zeiljacht te doen is controle erg belangrijk.

Voorbereiding is de sleutel voor een zorgeloos en plezierig zeilseizoen op het water.

ZEILEN NAKIJKEN
 

  • Controleer alle stiksels op de zeilen.
  • Kijk goed naar de zeillatzakken, de zeillat en de zakvergrendeling en het leuverbeslag aan het grootzeil.
  • Kijk goed naar het voorlijk (luff tape), controleer op beschadigingen en slijtage, vooral aan de tophoek.
  • Controleer het achterlijk van het zeil op beschadigingen. Als er kleine sporen van de zalingen en het mastbeslag zichtbaar zijn, bescherm deze dan met zelfklevend dacron of mylar zeildoek.
  • Bekijk de achterlijklijn (leech line) en de klem/ klittenband van de genua en controleer de reven op het grootzeil.
  • Haal de spinnaker en andere verpakte zeilen uit hun zeilzakken en controleer op kleine gaatjes of beschadigingen.
  • Vouw de zeilen opnieuw op en stop ze in de zeilzakken zodat ze klaar zijn om deze onmiddellijk te hijsen.

Een reparatieset voor je zeilen meenemen met extra patches in de juiste kleur en maat, extra zeillatten en een zeillat reparatieset is voor een langere zeiltochten een goed idee.

Zeilmaker Maxim Van Pelt

Je Elvstrom Sails zeilmaker maakt reparatiesets op maat voor jouw zeilinventaris en zeiltocht. Controleer vlak voor het vertrek van een langere zeiltocht alle beslag en bouten van de mast nog eens extra op scheuren. Trim de mast na de eerste zeemijlen van het seizoen om er zeker van te zijn dat hij nog goed staat volgens de snit van de zeilen. Je zeilmaker kan je helpen met de masttrim.

Kijk zeker ook het rolfok of rolgenua beslag na. Dikwijls heeft dit in de winter weinig beweging gekend en kan deze stroef worden of vastzitten wegens corrosie of te weinig smeermiddel.

Vergeet niet om naast de tuigage- en zeilcontrole ook de motor (olie/koelwater/waterpomp/riem), het roer en alle andere apparatuur te controleren. Dit zou je eigenlijk voor elke zeiltochten moeten doen.

Auteur:

  • Adverteerder

Voor u geselecteerd: