Eindelijk weer wereldbeker actie voor olympische zeilers tijdens Allianz Regatta

 Allianz Regatta

Met topzeilers uit 46 landen is Medemblik deze week weer het mekka van de internationale olympische zeilsport. De Hempel World Sailing Allianz Regatta is het eerste wereldbeker evenement sinds de Miami Olympic Classes Regatta in januari 2020. De deelnemers moesten op de eerste dag nog even geduld hebben omdat de wind op zich liet wachten vanwege de zomerse condities.

Uiteindelijk kwamen alle zeilers in actie. Van de Nederlandse Team Allianz zeilers op weg naar Tokio staat Marit Bouwmeester 3e, Kiran Badloe 5de, Lilian de Geus 2e.

Serieus olympisch testevenement in 2 klassen

Windsurfer Kiran Badloe neemt het voor de kust van Medemblik op tegen bijna al zijn olympische tegenstanders in een veld van 21 deelnemers (25 op de Spelen). Dat geldt ook voor Laser zeilster Marit Bouwmeester. Al haar olympische concurrenten, op Australië na, zijn naar Noord-Holland gekomen om de Nederlandse olympisch kampioen uit te dagen. Met andere woorden: het is voor de windsurfer uit Almere een olympisch test evenement en dat geldt ook voor Friese Marit Bouwmeester.
 
Bouwmeester heeft genoten

Marit Bouwmeester staat na twee openingsraces op een derde plaats met een derde en 10de plaats. De Belgische nummer één van de wereld, Emma Plasschaert staat 2e en de Franse Marie Barrue gaat aan de leiding. Bouwmeester analyseert de dag als volgt:
 
“Ik had eigenlijk twee keer een betere set-up dan de resultaten laten zien. Met set-up bedoel ik een supergoede start in een dominante positie, maar daarna doe ik nog een paar keer onhandig. Dat zijn de kleine finesses die ik aan het toevoegen ben. Dus voor nu is het oké, want ik er kom weer langzaam in.”
 
“De Allianz Regatta is echt super georganiseerd. Het is best wel mooi weer en dan weet je dat het lastig wordt met de wind. Die was echt heel erg heel licht. Maar 50 boten in één vloot heb ik lang niet gezien. Ik vond het ook behoorlijk druk haha, maar ook echt heel leuk. Ik heb gewoon genoten van het racen. Dit is eigenlijk mijn eerste echte grote evenement, eigenlijk wel heel tof.”
 
Windsurfers starten goed

Kiran Badloe staat na twee races op een vijfde plaats in het klassement met 4de en 9de plaats in de openingsraces. De Pool Piotr Myszka wint beide races van de dag een voert de ranglijst aan. Trainngspartner van Badloe, Sil Hoekstra bezet de 17de plaats. Lilian de Geus strijd met een Braziliaanse Freitas om de eerste plaats. De Geus neemt het op tegen een klein, maar kwalitatief sterk veld met enkel olympische deelnemers.
 
De Geus staat met rood aangelopen hoofd op de wal van het pompen aan haar zeil en zegt: “Het waren vooral lange, warme en pompende wedstrijden. Echt dobberen met 4 -5 knopen wind max. Goede oefening voor Tokio, perfect eigenlijk. Best wel klein veld en daarom is het heel close racen. In een compact veld verdedigt iedereen op iedereen, verschrikkelijke irritant,” sluit De Geus lachend af.

Duko Bos op zoek naar olympische kwalificatie

In de Laser klasse bij de mannen kan Duko Bos zich nog plaatsen voor de Olympische Spelen. Bos is na zijn 5e plek, op het sterk bezette Sail Melbourne in januari van 2020, nog op zoek naar een tweede halve nominatie op naam. Dat kan de Rotterdammer deze week realiseren met een top 5 resultaat tijdens de Allianz Regatta.
 
Voorlopig staat Bos op een twaalfde plaats in het klassement met een score van 12 en 3. Niels Broekhuis, ex lid van de Topzeilacademie, is de beste Nederlander bij de Laser mannen op de zevende plaats. Paul Hameeteman scoorde een 4de plaats en een diskwalificatie voor twee keer te vroeg starten en staat daarmee 36ste. Met een schrapresultaat zijn er ook kansen voor de talentvolle Zeeuw.

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: