Kapitein zeesleepvaart kritisch over de organisatie Ronde Om Noord-Holland: "ze verdienen een brevet van onvermogen"

Ronde Om Noord-Holland

Afgelopen weekend ging de Ronde om Noord Holland 2021 van start vanuit Lelystad (NED). Ondanks diverse waarschuwingen voor onweersbuien met code oranje, waarbij er kans was op zware windstoten en grote hagelstenen (2-4cm), liet de Ronde om Noord Holland organisatie de wedstrijd toch doorgaan. Slechts een derde van de gestarte deelnemers voltooide de zeilwedstrijd op het IJsselmeer. In een open brief neemt Jan Bart, stuurman grote handelsvaart en kapitein zeesleepvaart, de organisatie op de korrel.

Op de afbeelding hierboven het buienradar screenshot wanneer zo'n 40 deelnemers onderweg zijn van Enkhuizen naar Kornwerderzand. Onderaan dit bericht staat de waarschuwing van het KNMI die op hetzelfde ogenblik beschikbaar was.

Wij publiceren hieronder integraal de open brief van Jan Bart waarin hij zijn ongezouten mening meldt aan de wedstrijdorganisatie:

"Al vele decennia neem ik als schipper regelmatig deel aan (zee-)zeilwedstrijden. Ook ben ik een tiental jaren professioneel actief geweest als stuurman Grote Handelsvaart en kapitein Zeesleepvaart. Ik meen dus te weten waarover ik het heb als het gaat over goed zeemanschap. Het was daarom op basis van de weerberichten en landelijk uitgevaardigde waarschuwingen van vrijdag 18 juni jl. onbestaanbaar dat ik na het voltooien van het eerste traject van de Ronde om Noord Holland met mijn schip en bemanning willens en wetens het IJsselmeer op zou hebben gezeild om de Ronde voort te zetten."

"Gelukkig was de meerderheid van de deelnemers net zo verstandig als ik. Maar een onacceptabel grote minderheid van de deelnemers is door uw organisatie impliciet in de verleiding gebracht om door te zetten onder uiterst risicovolle omstandigheden. Al op donderdag telefoneerde ik met uw wedstrijdleider en stelde hem de vraag “Is er voor morgen een plan B als de weersverwachtingen gelijk blijven ?” Zijn antwoord luidde “Nee, want het is nog geen morgen !” Een dergelijk onnozel antwoord had ik niet verwacht eerlijk gezegd. “Onweer en bliksem komt alleen voor op het land en niet op zee” was de volgende absoluut idiote uitspraak die werd gedaan ! De rest is historie zou ik willen stellen."

"Op vrijdagavond 18 juni 2021 ontwikkelden zich talloze onweersbuien boven het Noorden van Nederland inclusief het IJsselmeer en de Waddenzee die plaatselijk uitzonderlijke schade veroorzaakten. Vele van de deelnemers aan de Ronde die zich op het IJsselmeer bevonden maakten hachelijke momenten door maar kwamen gelukkig met de schrik vrij."

"Ik ben misschien wel één van de grootste voorstanders van het leggen van verantwoordelijkheden bij schippers en bemanningen zelf in plaats van bij een organisatie maar de wijze waarop in dit geval door uw organisatie is gehandeld vind ik uiterst onverantwoordelijk. Al dagen tevoren werd voorspeld dat het gevaar slechts enkele uren van de vrijdagavond in beslag zou nemen dus hoe moeilijk had het nu geweest om de tochtbepalingen navenant aan te passen? En als dat om welke reden dan ook niet had gekund had de tocht gewoon in Enkhuizen afgebroken dienen te worden."

"De wijziging van de tochtbepalingen die deelnemers de mogelijkheid bood om bij gevaar de tocht te onderbreken om te schuilen sloeg nergens op. Wie midden op het IJsselmeer een onweersbui ziet naderen is een “sitting duck” en compleet kansloos in zijn poging daarvoor te schuilen of die te ontlopen. Ik heb achteraf meerdere deelnemers gesproken die dat uit ervaring kunnen bevestigen."

"Deze editie van de Ronde werd vanwege Covid-19 gehouden als “prestatietocht” in plaats van als race maar na aan twee edities te hebben deelgenomen kom ik tot de conclusie dat voor veel deelnemers de Ronde altijd al een prestatietocht is geweest en dat uw organisatie er alles aan is gelegen die “prestatie” kost wat kost mogelijk te maken."

"De deelnemers die de Ronde volbrachten die ik achteraf sprak waren allemaal zichtbaar trots op wat zij hadden “gepresteerd”. Maar nadat ik ze confronteerde met screenshots van de situatie zoals die online kon worden gevolgd ten tijde van het noodweer moesten sommigen erkennen dat het dom was geweest wat ze gedaan hadden."
 

"Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door een trouwe groep vrijwilligers die elke keer belangeloos heel veel tijd en energie steekt in het mogelijk maken van de Ronde en dat wordt door alle deelnemers zeer gewaardeerd maar het had deze keer helemaal verkeerd af kunnen lopen en daarvoor zou uw organisatie zonder twijfel en volkomen terecht mede verantwoordelijk zijn gehouden. Het liep dus gelukkig met een sisser af maar een succes kan deze editie van de Rond natuurlijk zeker niet genoemd worden. Slechts een derde van het aantal ingeschreven deelnemers is gefinisht en niet omdat zij zulke onverschrokken bikkels zijn. Integendeel. Wat mij betreft goed voor een brevet van onvermogen voor zowel deze deelnemers als voor de organisatie.

Jan Bart
Schipper “New Frontier”

waarschuwing onweersbuien

 

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: