Zeiler Duko Bos klimt naar zesde plaats en Bouwmeester zet orde op zaken

Duko Bos

Na enig uitstel werd het perfect zeilweer in Medemblik op de Allianz Regatta. Uiteindelijk zorgde een frisse noordenwind ervoor dat alle geplande wedstrijden doorgang konden vinden. Laser zeiler Duko Bos geeft zichzelf nog een goede kans op olympische kwalificatie door race zes te winnen op de Allianz Regatta. Met dit resultaat klimt Bos naar de zesde plaats in het klassement.

Met nog twee wedstrijden in gold fleet heeft de Rotterdammer nog steeds een reële kans op een ticket naar Tokio. Bouwmeester scoorde een 4-2 en klimt naar de tweede plaats in het klassement.

Olympische kwalificatie voor Bos nog in zicht

Duko Bos scoorde een 23te plaats in race 5 en een 1ste plaats in race zes. Die 23 wordt daarmee zijn schrapresultaat. Met deze score stijgt de Rotterdammer in het klassement. Een dag met grote verschillen. Wat is er gebeurd? Bos legt uit:

“Mooi einde van de dag wel. Ik heb geleerd van mijn eerste race. Daarin had ik een goede start, maar was veel te ongeduldig en eigenlijk werkte ik mezelf een beetje naar achter. Ik zat er gewoon mentaal niet lekker in. Wat bedoel ik daarmee? Ik maakte te veel tackjes in het eerste rak in plaats van gewoon hard te gaan en het makkelijk te houden. Dat deed ik de tweede race wel. En ja, het zat een beetje mee qua shifts in die tweede race. Maar door m’n hoofd erbij te houden win ik. Dus ik kan het wel. Maar ik moet het elke race laten zien.”

Speelt de druk van de kwalificatie mee?

“Ja, in zekere zin speelt dat mee. Ik merk wel dat ik echt niet naar niveau vaar omdat ik te graag wil. Het is lastig om het zo uit te voeren zoals je het in de training zou doen. Morgen nog twee races in de gold en als ik twee keer wel mijn niveau laat zien, dan heb ik nog hoop. Die laatste race heeft me in elk geval een hoop vertrouwen gegeven, dat wil ik meenemen.”

Marit Bouwmeester

Marit Bouwmeester zet orde op zaken

Van de Team Allianz zeilers die naar Tokio gaan herstelde Marit Bouwmeester zich goed na een teleurstellende dag op 3 juni. Vandaag scoorde de Friese zeilster zich met een tweede en een vierde plaats. Wat maakte het verschil?
 
“Ik had gisteren niet het idee dat ik niet super aan het varen was. Gisteren was gewoon best wel een moeilijke dag. De baan was heel kort en de wind was erg op en neer. Ik zat er twee keer naast bij de start en daarna kreeg ik echt nul kansen meer. Ik had het idee van: er gaan best wel een hoop dingen goed. Tuurlijk, ik moet nog wel even af en toe wat wennen aan het racen, maar elke race word ik weer beter. Dus blij dat vandaag de baan iets langer was en de wind wat stabieler.”

Dus je hoefde geen knop om te zetten?

“Nee. Je krijgt inderdaad een hoop berichtjes van ‘nou het gaat niet echt lekker’. En dat is natuurlijk het moeilijke aan zeilen. Want je hebt soms dagen dat de wind heel stabiel is. Dan zie je ook geen gekke resultaten. En je hebt dagen zoals gisteren. Er staat geen wind, ineens vult die vanaf links in, waar ze maximaal hangen. En rechts in de baan hebben ze geen wind. Tja, gisteren zat ik twee keer naast. Dat was wel balen. Maar ik had zoiets van ja volgens mij doe ik het een stuk beter dan de uitslagen laten zien. Dus uiteindelijk kom je dan wel weer boven drijven,” besluit Bouwmeester

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: