Zeilers weerbericht weekend 5-6 juni 2021

Weerkaart vrijdag 4 juni 2021

Stilte na de strom? Tijdens het weekend stroomt frissere maritieme lucht vanuit het noordwesten naar onze streken en stabiliseert de atmosfeer onder invloed van een hogedrukwig die ons via het westen bereikt.

We bevinden ons vandaag vrijdag 4 juni 2021 in een gebied met erg weinig drukgradiënt. Een thermische depressie boven Frankrijk schuift op naar het noorden, net als de onweerscomplexen die aan deze depressie verbonden zijn. In de loop van de namiddag vrijdag 4 juni 2021bereiken ze ons land. Waarschijnlijk zijn de actiefste exemplaren voor het binnenland bestemd, maar ook de kust kan er mee te maken krijgen.

Morgen zaterdag 5 juni ’21 is de stroming naar het noorden gedraaid en komen we in gevoelig koelere lucht terecht. Zondag 6 juni ’21 breidt het Azorenhoog zich uit naar het noorden en duwt het alle neerslagzones en buienlijnen weg van onze kust.

Zaterdag 5 juni  is het eerst zwaarbewolkt tot betrokken met nu en dan regen, na de middag breken de wolken af en toe open. Maxima rond 15°C. Matig zicht tijdens de neerslag. Maxima rond 15°C. Minima rond 12°C.

Wind op zee: Matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit N, krimpend naar NNW en afnemend tot matig (7-10 kt). Golven rond 0.8m, afnemend naar 0.5m.

Wind aan de kust: Matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit N, krimpend naar NNW en afnemend tot matig (8-12 kt). Golven rond 0.8m, afnemend naar 0.5m.

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht wordt steeds stabieler.

Weerkaart zaterdag 5 juni 2021

Zondag 6 juni is het zonnig. 's Ochtends nevelig langs de kust, later overal goed zicht. Maxima rond 17°C. Minima rond 11°C.

Wind op zee: Matige wind (7-10 kt) uit N, ruimend naar NNO. Golven rond 0.5m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit NO, krimpend naar NNO en toenemend tot matig (8-12 kt). Golven rond 0.4m, toenemend naar 0.5m.

Rukwinden: Tot 20 kt.

Opmerkingen: In de loop van de namiddag ontwikkelt een zeebries waardoor de wind langs de kust in kracht toeneemt.

Weerkaart zondag 6 juni 2021

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: