Nederlander Duko Bos mist olympische kwalificatie op Allianz Regatta

Duko Bos

Op de voorlaatste dag van de Allianz Regatta weet Duko Bos (NED) zich niet te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio in de ILCA7 klasse. Met een 19de en een 14de plaats is de eis van een top vijf resultaat onbereikbaar geworden. Marit Bouwmeester (NED) scoorde 19-11 en zakt daarmee naar de 5de plaats.

Als Bouwmeester de medalrace wint en de Poolse en de Russische zeilster vijf plaatsen achter zich laat, is een bronzen medaille nog mogelijk. Lilian de Geus staat derde in het klassement met een gat van zes punten op nummer twee Katy Spychakov (ISR). Zilver is nog mogelijk. In de Nacra17 winnen Laila van der Meer en Bjarne Bouwer het goud met nog een race te gaan.
 
Duko Bos mist kwalificatie voor Tokio

Duko Bos had aan een top vijf plaats voldoende voor een olympisch ticket. Maar met twee slechte scores op de voorlaatste dag (19-14) zakt de zeiler uit Rotterdam naar de 12e plaats in het klassement. Daarmee plaatst hij zich niet voor de medalrace met de beste tien en daarmee is de top vijf onbereikbaar. Opvallend is de goede prestatie van Niels Broekhuizen, ex-talentploeg zeiler die op een vierde plaats staat.
 
Bos geeft uitleg:

“Het ging niet echt goed. Ik maak het te moeilijk in mijn hoofd en daardoor heb ik niet kunnen laten zien wat ik kan. Ik heb de uitslag nog niet, maar heb er niet echt vertrouwen in dat het goed zit. Ik baal er heel erg van.”
 
“Ik ging er positief in, maar toch laat ik het tijdens de wedstrijd dan niet zien. Dan mis ik toch het vertrouwen in mijzelf en vaar ik niet zoals ik wil varen. Zoals ik kán varen. Als ik hier het beste van mezelf had laten zien en het was dan net niet gelukt, dan weet ik dat ik er alles aan gedaan heb. Nu heb ik dat gevoel niet en baal ik extra.”

"Het is topsport. Dus tuurlijk baal je als je niet het beste van jezelf hebt laten zien. Maar eerst even mijn hoofd legen, maar als ik kijk hoe dicht ik er tegenaan zit, dan wil je naar de top. Die weg daarna toe gaat niet altijd even soepel, blijkt nu weer. Ik zit er niet ver vanaf en het blijft mijn droom. Dus daar blijf ik voor werken. Dat weet ik vrij zeker,”

besluit Bos.

Medalraces 6 juni live te volgen op tracker

Op zondag 6 juni staan de medalraces gepland in deze vijf klassen. Alle medalraces zijn live te volgen via de olympische tracking service die we tijdens de Allianz Regatta gebruiken voor een generale repetitie voor Tokyo 202One.
 
Planning is als volgt:

  • 11.00 uur RS:X mannen
  • 11.45 uur RS:X vrouwen
  • 12.30 uur Nacra 17
  • 13.15 uur ILCA7
  • 14.00 uur ILCA6

https://allianzregatta.org/

Foto's: Sander van der Borch.

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: