Open brief aan Kevin - zeiljachten zijn onsportief - Van den Driessche (WWSV)

Kevn Van den Driessche

Beste Kevin,

Bij het lezen van je artikel op Sporza.be viel onze mond open van verbazing. We konden eerlijk gezegd onze ogen niet geloven. Een woordvoerder van de Vlaamse zeilfederatie Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV) die zeiljachten en kielboten onsportief vindt en eerder geschikt voor cruisen op zee?

Buiten het feit dat je nu heel wat geëngageerde wedstrijdzeilers schoffeert, bewijst dit dat je heel weinig onderzoek hebt gedaan naar en nog weinig ervaring hebt met de zeilsport in het algemeen en zeiljachten en kielboten in het bijzonder.

Wij geloven graag, beste Kevin, dat je het goed meent met de zeilsport maar raden je toch dringend aan om eens aan boord te stappen van een cruiser-racer of racer zeiljacht. Dit kan gemakkelijk voor je geregeld worden. Aan boord van een IRC zeiljacht tijdens het Open Noordzee Kampioenschap georganiseerd door je werkgever WWSV kan je alvast wat indrukken opdoen van de tamme en onsportieve bezigheid van het zeiljachtenzeilen. Mocht je daarna nog niet overtuigd zijn kan je ook eens proberen om een plaatsje te bemachtigen aan boord van een zeiljacht tijdens de Copa del Rey, de Fastnet, de Sydney Hobart, The Ocean Race, Vendée Globe, Transat 650, ClubSwan circuit, Melges 24…

We willen je wel waarschuwen, de plaatsen zijn beperkt want zeer gegeerd. Bovendien moet je echt van alle markten thuis zijn om uit te blinken in je discipline aan boord. Enerzijds is er het technische en tactische aspect van het zeilen en anderzijds moet je ook fysiek en mentaal sterk zijn om de vele competitiedagen tot een goed einde te brengen. Bovendien moet je als team goed functioneren. Wat zeg ik? Je moet als een fijn, goed gesmeerd radertje passen in een perfect geoliede machine.

De lijst aan skills lijkt eindeloos: een goed begrip van de spelregels is een eerste vereiste. Daarnaast moet je in alle weersomstandigheden de wind en de stroming kunnen lezen. Goed starten is ook belangrijk en eens je in de race zit moet je je plek verdedigen, als het nodig is ook durven aanvallen en altijd secuur manoeuvreren.

Een prima fysieke conditie is daarvoor essentieel: wil je de top bereiken, dan moet je goed getraind zijn want elke discipline heeft haar eigen accenten, maar hoe fitter en sterker je bent, hoe sneller je boot door het water glijdt.

Klinken die woorden je bekend in de oren? Dat kan best zijn. Je hebt ze namelijk zelf geschreven onder de noemer zwaardbootzeilen. Beste Kevin, laat duidelijk zijn dat alle skills die je nodig hebt om de top te bereiken met een zeiljacht of kielboot dezelfde zijn als die om te winnen met een zwaardboot. Alleen komen daar nog bij: boot tuning, meetbrief optimalisaties, complexe boothandelingen en manoeuvres, zeilwissels, slaapritme, voeding, navigatie, meteo, routering met polars en grib data, groepsdynamiek tijdens het zeilen. Moeten we doorgaan? Alvast veel succes!

Om je alvast te helpen je mening bij te schaven tonen we je een aantal foto’s van de hierboven opgesomde wedstrijden:

(lees verder onder de foto's)

Open Noordzee Kampioenschap (Breskens)

Breskens Sailing Weekend

Open Noordzee Kampioenschap (Oostende)

ONZK

Copa del Rey (Palma)

Copa del Rey

Rolex Fastnet Race (Cowes)

Fastnet race

Rolex Sydney Hobart Yacht race

Rolex Sydney Hobart Yacht Race

The Ocean Race

The Ocean Race

Vendée Globe

Vendée Globe

Artikel van Kevin Van den Driessche op Sporza.be: Zeilen, hoe begin je daaraan? Wind & Watersport Vlaanderen zet je op koers

Heeft u na het lezen van deze open brief de behoefte om te reageren dan kan dit heel gemakkelijk via de reacties op onze Facebook Pagina.

UPDATE 02/08/21 18:05

Ondertussen werd het artikel op een sneaky manier aangepast. Er werd een poging gedaan om één en ander stilletjes recht te zetten. We waren natuurlijk zo voorzienend om een screenshot te nemen van het oorspronkelijke bericht.

Ook na de aanpassing blijft het een wat knullig stukje tekst: “zeezeilen met zeiljachten en kielboten heeft veel gezichten”.

Is zeilen op binnenwateren met een zeiljacht of kielboot zoals een bijvoorbeeld met een Melges 24 dan niet sportief? Enfin, het verslag getuigt nog steeds van weinig affiniteit met de zeilsport.

Van wie het initiatief kwam om het artikel aan te passen is evenwel niet duidelijk.

Het zou Kevin Van den Driessche en WWSV echter sieren om een behoorlijk antwoord te formuleren op onze open brief en op hun onprofessionele in elkaar geknutselde bericht. Het wordt hoog tijd dat de wedstrijdzeilers met kielboten een waardige plaats krijgen binnen het sportgebeuren.

Kevin Van den Driessche

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: