Charity Cup Oosterschelde 2021 - Hard zeilen voor Humanitas Kinderkampen

Charity Cup Oosterschelde

Afgelopen weekend werd vanuit Wemeldinge gestreden om de Charity Cup Oosterschelde 2021. Een weekend wat traditioneel begint met een steigerborrel op vrijdagavond, die net binnen de buien paste.

Er werd gevaren in 2 klasses, waarbij voor de SW-A ook een ORC berekening gemaakt werd. Voor het volledige plaatje.

Zaterdag wisselde de wind tussen de 14 en 23 knopen en was er zowel in de SW-A als in de SW-B een leuk veld. Vooral in de SW B met veel variatie; flinke schepen streden tegen elkaar. De quartertonner ‘Coke’ van schipper Kees Otte spoot weg bij de start en trok een wit spoor met een mooie 4e plaats als resultaat. Uiteindelijk trok de ‘GP21’  van Leon Bij de Vaate met een sterk navigerende Jan Verhoeven aan boord aan het langste eind en werd eerste. De derde plaats was voor de ‘Lady Luck’ van Jasper Dessens, die gecorrigeerd binnen een minuut finishte achter de nummer 2 ‘Loodemar’ van Marc Mangert.

In de SW-A klasse waren de verschillen soms klein. Veel boten finishten gecorrigeerd net binnen een minuut of net boven een minuut van elkaar. Tussen twee schepen (‘Con Spirito’ van Bob Daems en 10 ‘Xhi Si’  van Martijn le Duc) zat slechts 1 seconde. Omdat deze boten dezelfde meting hadden, bleef het tot op de finishlijn spannend. Uiteindelijk gaf de VAR uitsluitsel en ‘Con Spirito’ bleek een fractie eerder over de lijn te zijn gegleden. ‘Jack Rabbit' met tacticus Louis Krijger aan boord bleek voor iedereen te sterk. ‘Camelot’ werd tweede, ‘Ballista’ derde.   

Het avondprogramma bestond uit een overheerlijk Italiaans buffet en livemuziek waarbij deelnemers verzoeknummers konden indienen en er zelfs door Katja Oranje (meegevaren op de ‘Azuree’) nog een knap staaltje gezongen werd, was prima geregeld. Fijn, zo’n groot en droog dak van de loods van Van der Rest!  

Voor de zondag waren de voorspellingen niet best. Vooral het onstabiele karakter baarde de organisatie zorgen. Na het checken van 3 weermodellen werd besloten om toch van start te gaan, maar met het verzoek bij het palaver echt te kijken of schip en bemanning de voorspellingen van een dikke zes aan zouden kunnen. Een aantal schippers besloot niet deel te nemen, waarvoor alle begrip; ‘Safety First’.

In de SW-B klasse had Wim VandenHende een schitterende start voor de veel grotere concurrentie. Chapeau voor dit koppel met ‘Amidala’ wat zaterdag voor het eerst aan een wedstrijd deelnam en het zondag ook weer aandurfde. Ze hadden een schitterende start wat al met al resulteerde in een derde plaats voor de dag. Om de eerste en en de tweede plek werd gestreden door ‘Lady Luck’ en ‘Loodemar’ waar uiteindelijk die laatste 21 seconden sneller bleek.

In de SW-A klasse leek het of de bemanning van ‘Popeye’ een paar blikjes spinazie door de pastasalade had gemengd op zaterdagavond. Ze waren gretig en zelfs een nipte valse start weerhield hen niet van een mooie inhaalrace. Resultaat: Line Honours en een 2e plaats in het dagklassement. Achter hen werd het veld gekenmerkt door pech: er zijn drie neerhouders en twee grootschoten gesloopt in wat een pittige strijd was. Maar: het zijn maar spullen – dat kan gemaakt. Tegen drie uur lag iedereen weer voor de kant en kon Raoul van de Visse gaan rekenen aan de uitslagen.

Traditiegetrouw is de ‘lelijkste cup ooit’ weer achtergelaten bij de organisatie. 12 september is de Veerse Meer versie – ook weer voor Humanitas en volgend jaar weer op de Oosterschelde.

SWB Einduitslag Charity Cup Oosterschelde 2021:

1.     Loodemar, M. Mangert 

2.     Lady Luck, J. Dessens 

3.     Amidala, W. VandenHende 

SWA Einduitslag Charity Cup Oosterschelde 2021:

1.     Camelot,  J. Idskes/N. Bouwman 

2.     Ballista, J. Pluym

3.     Captain Jack, M. Vlamings 

ORC Einduitslag Charity Cup Oosterschelde 2021:

1.     Captain Jack, M. Vlamings

2.     Slartibartfast, C. Verhoef

3.     Camelot, J. Idskes/N. Bouwman

Tekst en foto: Jet Idskens

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: