Zeilers weerbericht weekend 21-22 augustus 2021

Weerkaart vrijdag 20 augustus 2021

Half zomers weekend. Het Europese hoog met kern boven Scandinavië bepaalt ons weer gunstig maar zondag 22 augustus ’21 trekt een frontale depressie over onze kust. beweegt naar het oosten en een uitloper van het Azorenhoog ontwikkelt zich geleidelijk boven onze streken.  Langs de zuidwestelijke flank van het Scandinavische hoog wordt er licht onstabiele, van oorsprong maritiem polaire lucht naar onze kust gestuurd. Vooraleer zaterdagnacht 21 augustus ’21 en zondag 22 augustus ’21 een frontale depressie over onze kust trekt, beïnvloedt het Europese hoog morgen zaterdag 21 augustus ’21 ons weer op een gunstige manier.

Zaterdag 21 augustus wordt het, na het verdwijnen van de ochtendnevel, zonnig maar dan drijft er ook veel hoge bewolking binnen. Tegen de avond vormen er zich grote stapelwolken die kunnen uitgroeien tot buien met onweer 's avonds en 's nachts. Het zicht is eerst matig, later goed, behalve in de buien. Maxima rond 23-24°C. Minima rond 15°C.

Wind op zee: Zwakke wind (4-6 kt) uit ZZO, krimpend naar ONO en toenemend tot zwak tot matig (5-8 kt). Golven rond 0.5m.

Wind aan de kust: Zwakke wind (4-6 kt) uit Z, geleidelijk wegvallend tot veranderlijke wind. Golven rond 0.3m.

Rukwinden: Tot 21 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht wordt geleidelijk onstabieler.

Weerkaart zaterdag 21 augustus 2021

Zondag 22 augustus start met zwaarbewolkte perioden met kans op buien met onweer. Tussenin zijn er opklaringen. Tegen de avond wordt het overwegend droog. Het zicht is matig in de buien.. Maxima rond 19-20°C. Minima rond 16°C.

Wind op zee: Matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit W, ruimend naar NW en toenemend tot vrij krachtig (17-21 kt). Golven rond 0.9m, toenemend naar 1.2m.

Wind aan de kust: Matige wind (8-12 kt) uit W, ruimend naar NW en toenemend tot matig à vrij krachtig (15-20 kt). Golven rond 0.6m, toenemend naar 1.2m.

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zondag 22 augustus 2021

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: