Team DutchSail - Janssen de Jong wint Youth Foiling Gold Cup - act 2

Youth Foiling Gold Cup

Team DutchSail - Janssen de Jong pakt donderdag in het Italiaanse Limone de eindoverwinning in Act 2 van de Youth Foiling Gold Cup. Stuurman Cas van Dongen, main trimmer Scipio Houtman en flight controller Ismene Usman zeilde het gehele event om de bovenste plekken mee. In de finale driedaagse wist het team maar liefst viertien van de achttien wedstrijden te winnen, de overige vier wedstrijden finishte het Nederlandse team als tweede.

Dominantie niet vanzelfsprekend

Ondanks dat het op papier een walk-over leek was het in de praktijk zeker niet het geval. “We waren zeker dominant als je over het hele regatta kijkt, maar dat was niet vanzelfsprekend.” aldus Van Dongen. “We hebben iedere race echt als een nieuwe race benaderd. Die aanpak en het iedere wedstrijd opnieuw voorbereiden en focussen heeft ons deze eindoverwinning opgeleverd.”

Houtman vult zijn stuurman aan: “In deze manier van racen, waarbij de start op een halve-windse koers ligt, is de start super belangrijk. Een paar centimeter bij de start kunnen echt het verschil maken tussen als eerste bij de boei aankomen of juist het hele veld over je heen zien zeilen. Een goede start is dus super belangrijk en dat hebben we deze week keer op keer geprobeerd om heel goed uit te voeren.”

Ismene Usman: ”En op de momenten dat, dat een keer niet lukte waren we in staat om te vechten. Als een team aan boord met elkaar. Dat zorgde ervoor dat die paar keer dat we niet zo’n goede start hadden we op onze boothandeling, het netjes uitvoeren van manoeuvres en gewoon tactisch heel goed te zeilen alsnog naar voren konden varen en in ieder geval als tweede eindigde. Al werd dat de laatste dagen wel lastiger, omdat het niveau van de hele vloot steeg.”

Opnieuw Van Dongen: ”Daar hebben we echt de vruchten gepakt van onze goede en intensieve voorbereiding. Ons aanvangsniveau lag hoog. Deze overwinning hebben we echt te danken aan alle betrokken partijen. We hebben het steeds over de Janssen de Jong Groep, de KNZRV en de KRZV De Maas maar we moeten ook zeker alle andere partners niet vergeten, die het gezamenlijk met zijn allen mogelijk maken dat we zoveel kunnen trainen en hier kunnen deelnemen.”

Postma trotse coach

Coach Pieter-Jan Postma is trots op zijn pupillen: “Dit zijn geweldige atleten, wat ze deze week opnieuw neer gezet hebben is heel sterk. We zijn dit project ruim een jaar geleden begonnen en als ik kijk welke ontwikkeling zij (Cas, Scipio en Ismene red.) hebben doorgemaakt als sporter maar zeker ook als mens. Petje af. They really stepped up their game, om het in goed Engels te zeggen.”

EINDKLASSEMENT YFGC - ACT 2

  1. Team DutchSail - Janssen de Jong - NED - 122,5 points
  2. Team France - FRA - 81,5 points
  3. Young Azzurra - ITA - 80,5 points
  4. Fraglia Vela Riva - ITA - 54 points
  5. Okalys Youth Project - SUI - 48 points
  6. Amor - ITA - 39 points

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: