Veel nieuwe deelnemers in de 56ste Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace

24 Uurs Zeilrace

Na een jaar afwezigheid door corona lieten 336 van 413 ingeschreven deelnemers zich niet meer tegenhouden om vrijdagavond tussen 18.30 en 19.00 uur te starten in de 56ste Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace, ondanks dat het volgens de voorspellingen weer een pittige race zal worden. Opvallend is dat deze editie veel nieuwelingen kent, 187 van de 413 ingeschreven boten doen voor het eerst mee, een toename van zo’n vijftien procent in vergelijking met andere jaren. Dat toont aan dat de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace onverminderd populair is onder diverse groepen zeilers. 

Het uitzicht op wisselvallig weer en krachtige wind uit noordelijke richting zorgde wel dat circa 80 boten besloten om niet van start te gaan.  Voor degenen die aan de startlijn verschenen werd het op veel plaatsen een pittige start met een noordenwind van zo’n 24 knopen, met vlagen in de buien. Volgens de voorspellingen blijft de wind gedurende 24 uur stabiel uit het noorden, met een kleine windshift van noordnoordwest naar noordnoordoost ergens in de nacht. De tactiek is die winddraaiing zo goed mogelijk in te schatten. Wie hem op het juiste moment weet te pakken, heeft voordeel. De verwachte windkracht gedurende 24 uur is met 18 tot 26 knopen, zelfs in de nacht, pittig, zeker voor de vele nieuwelingen in de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. 
 
Het is nog niet gezegd wat de beste koers zal worden in deze 24 uur durende race. Veruit de meeste deelnemers zijn op het IJsselmeer gestart in de hoop daar de meeste mijlen te kunnen maken. Met deze noordelijke wind lijkt de Waddenzee minder gunstig, maar daarentegen kan de stroom voordeel opleveren. Zaterdag na de finish zal blijken of deelnemers die gok hebben gewaagd. Of het mijlenrecord sneuvelt, is al jaren een vraag. Het record is nog steeds 204 mijlen in 24 uur, sinds 1998 is dit record niet verbroken.

Pittige start voor de kust van Medemblik   

Pittige start voor de kust van Medemblik.

Startplaatsen

De start op vrijdagavond tussen 18.30 en 19.00 uur in de dertien startplaatsen rondom het Marker- en IJsselmeer verliep ondanks de sterke wind goed. Aan hogerwal aan de Friese kust en aan de zuidkant van de Houtribdijk waren er weinig golven, maar in Medemblik bijvoorbeeld moesten de deelnemers behoorlijke deining trotseren. Op sommige startplaatsen vielen buien, elders bleef het droog. Dit wisselvallige weer zal de komende 24 uur niet veel veranderen. 
 
In totaal zijn 336 van de 413 ingeschreven deelnemers gestart. Verdeeld over vier startgroepen begonnen de deelnemers in de tocht, de wedstrijdklasse, de multihull- en Rond- en Platbodemklasse voor hun strijd om in 24 uur zoveel mogelijk mijlen af te leggen. 
 
Populairste startplaats was Enkhuizen Noord met 86 gestarte deelnemers. Stavoren was een goede tweede met 37 deelnemers. Den Oever (33) en Medemblik (33) hadden ook een respectabel aantal. Het minst aantal deelnemers (4) werd in Enkhuizen Zuid afgeschoten. 

Digitale verwerking uitslag

De verwerking van de uitslag zal dit jaar voor het eerst volledig digitaal zijn. De tijd dat de ingeleverde wedstrijdverklaringen met daarop de barcodes van de geronde boeien gescand moeten worden is definitief voorbij. Voorzitter van het 24 Uurs organisatiecomité Klaas Jan Kroon: “Dat is wel spannend. Alle deelnemers vullen online de wedstrijdverklaring in, we zijn volledig afhankelijk van de techniek. Maar ik heb er vertrouwen in. Het scheelt heel veel werk na de finish en direct is zichtbaar hoeveel mijlen een team heeft gezeild en op welke plaats deze is geëindigd. Als het invullen van de wedstrijdverklaring gedurende de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace gebeurt, is het desbetreffende team op de website real time te volgen. Leuk voor de thuisblijvers en de volgers.

De race volgen

De deelnemers kunnen live gevolgd worden via www.24uurszeilrace.nl. Ook via Facebook, Twitter en de website kunnen thuisblijvers, fans en deelnemers de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace goed volgen. De organisatie heeft een tiental teams van verschillende klassen gevraagd live vanuit de kuip via Facebook te bloggen over hoe hun race verloopt en waar ze tegenaan lopen. Via foto’s, video’s en live updates laten ze iedereen meegenieten van hun tactische keuzes, leven aan boord, vermoeidheid en doorzettingsvermogen. Daarnaast verslaan twee reporters gedurende 24 uur de wedstrijd via interviews met deelnemers, video's en live updates via Twitter, Facebook en de website.
 
Finish

Zaterdagavond tussen circa 18.00 en 20.00 uur zullen alle deelnemers massaal voor de kust van Medemblik finishen. Vanwege de coronamaatregelen zal het na de finish soberder zijn dan andere jaren en is er geen groot feest op de kade. Iedereen moet de coronamaatregelen volgen en voldoende afstand houden op de kade. De terrassen en restaurants zijn geopend tot middernacht. 

Tekst: Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: