Zeilers weerbericht weekend 28-29 augustus 2021

Weerkaart vrijdag 27 augustus 2021

Noordelijke stroming. Een depressiekern boven de Baltische Zee verplaatst zich naar Polen en zorgt voor een noordelijke stroming met een aanvoer van (licht) onstabiele, koele en vochtige zeelucht naar onze streken.  Tussen een hogedrukgebied dat zich uitstrekt van Schotland tot Scandinavië en een lagedrukgebied boven Polen wordt er via een noordelijke stroming koele, polaire lucht aangevoerd. De kern van het grondlaag schuift verder oostwaarts maar het hoogtelaag blijft cirkelen boven Centraal-Europa. Het blijft hierdoor de volgende dagen voldoende onstabiel om geregeld buien tot ontwikkeling te laten komen. De intensievere buien zijn wel eerder voor het oosten van het land.

Zaterdag 28 augustus start wisselend bewolkt met hier en daar buien, na de middag is er meer zon en trekken de buien zich terug boven het binnenland. Goed zicht, matig in de buien. Maxima rond 19 °C. Minima rond 16°C.

Wind op zee: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit NNO, toenemend tot krachtig (22-27 kt). Golven rond 2.0m, toenemend naar 2.25m.

Wind aan de kust: Matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit NNO, toenemend tot vrij krachtig (17-21 kt). Golven rond 1.25m, toenemend naar 1.5m.

Rukwinden: Tot 33 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is licht onstabiel.

Weerkaart zaterdag 28 augustus 2021

Zondag 29 augustus is er veel bewolking maar het blijft overwegend droog. Goed zicht. Maxima rond 18 °C. Minima rond 15°C.

Wind op zee: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit N, toenemend tot krachtig (22-27 kt). Golven rond 1.7m, toenemend naar 2.0m.

Wind aan de kust: Matige wind (11-16 kt) uit N, toenemend tot vrij krachtig (17-21 kt). Golven rond 1.2m, toenemend naar 1.5m.

Rukwinden: Tot 33 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is licht onstabiel.

Weerkaart zondag 29 augustus 2021

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: