Bart Lambriex en Pim van Vugt eindigen op goede zesde plaats in 49er

Bart Lambriex en Pim van Vugt

In de laatste race van hun eerste Olympische Spelen noteren de Nederlandse zeilers Bart Lambriex en Pim van Vugt een zesde plaats. Ze beginnen de race met een valse start, gevolgd door een indrukwekkende comeback. Met dit resultaat eindigen de Nederlandse 49er mannen op een zesde plaats in het eindklassement.

Lambriex en Van Vugt kijken redelijk tevreden terug naar hun olympische debuut. Ze hebben deze week in elk geval geleerd dat het podium, in deze nieuwe Koningsklasse met al die ervaren mondiale zeilsterren, voor een stel talentvolle hardwerkende Nederlanders, binnen bereik is.

Op 27 juli, hun eerste dag, kan maar één race gezeild worden. Gelijk het slechtste resultaat. Er volgen drie goede races op 28 juli. Ook de volgende dag scoren Lambriex en Van Vugt redelijk goed en doen mee voor de prijzen. Op de vierde dag van het toernooi, een dag met heel weinig wind en complexe golven, verliezen Lambriex en Van Vugt echter de aansluiting met de top drie teams. Teams met meerdere wereldtitels en olympische medailles. De kans op een verrassing is verkeken met een score van 13-14-7 op die dag.

De laatste drie wedstrijden in de openingsserie op 31 juli zijn weer uitstekend met 6-7-3. Lambriex en Van Vugt plaatsen zich als zevende voor de medalrace en klimmen in die laatste sprint nog een plaats in het klassement naar zes overall.

“De Spelen draaien om medailles, we willen meer”

Pim van Vugt zegt na de medalarce op 3 augustus: “We waren te vroeg gestart, dat was een tegenslag, maar de rest van de race zijn we goed teruggekomen. Uiteindelijk als zesde gefinisht. Het is een beetje dubbel. Als je kijkt naar hoe lang we samen varen en waar we vandaan komen. Dan is het misschien knap wat we bereikt hebben. Zeker als je weet dat onze tegenstanders al jaren samen varen. Maar de Spelen draaien om medailles. Dus uiteindelijk willen wij beiden en als sporter meer.”

Met deze prestatie mengen Lambriex en Van Vugt zich definitief in de wereldtop van deze acrobatische en spectaculaire 49er klasse. Ze kijken uit naar het proces op weg naar Parijs 2024. Saillant detail, een aantal topteams zal, na meer dan tien jaar samen zeilen, overwegen te stoppen. De jonge honden uit Nederland staan klaar om het stokje over te nemen van bijvoorbeeld de Engelse winnaars van het goud Fletcher en Bithell.

Bart Lambriex voegt daaraantoe: “Over het algemeen hebben we een goed evenement gehad en daar kunnen we blij mee zijn. Uiteindelijk was er één dag waarop we het zicht op het podium verloren, maar de andere dagen waren goed en medaillewaardig. Het gat naar het podium is in ieder geval klein geworden en dat is zeker overbrugbaar de komende jaren.”

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: